Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatima na kućne adrese stižu pozivi za ratni raspored

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moraju se javiti u Područne kancelarije za poslove odbrane za određivanje ratnog rasporeda, a reč je o redovnim aktivnostima u vezi sa rezervnim sastavom Oružanih snaga RH

  • 8
Hrvatska vojska, hrvatski vojnik

Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske će u periodu od marta do maja ove godine pozvali oko 10.000 razvrstanih rezervista, a deo njih već je dobio pozive na kućne adrese.

Moraju se javiti u Područne kancelarije za poslove odbrane za određivanje ratnog rasporeda, a reč je o redovnim aktivnostima u vezi sa rezervnim sastavom Oružanih snaga RH.

"Razvrstani rezervisti pozivaju se u Područne kancelarije za poslove odbrane kako bi im se saopštio raspored radi popune rezervnih sastava Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u rezervnim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti saopšten tokom 2020, 2021. i 2022. godine zbog pandemije kovdia-19", objasnili su za Dnevnik.hr iz MORH-a.

Pojedinačni pozivi upućuju se razvrstanim rezervistima (vojnici, podoficiri i oficiri), a to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju ili u aktivnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Osobama koje zbog svojih verskih ili moralnih uverenja nisu spremne da učestvuju u obavljanju vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci dopušten je prigovor savesti, a na stranicama Centra za mirovne studije (CMS) pojašnjena je procedura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA