Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri godine od zemljotresa u Hrvatskoj: "Tresao se Zagreb, obnovilo se ništa"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zemljotresu je poginula jedna devojčica, a povrešeno je više od 30 ljudi

  • 0
Zemljotres, kupola, Zagreb Printskrin: Twitter/HRT

Hrvatska parlamentarna opozicija oštro je danas kritikovala vladu premijera Andreja Plenkovića povodom treće godišnjice raznog zemljotresa koji je pogodio Zagreb i okolne županije porukom da ništa nije urađena na obnovi i da su nesposobni da iskoriste evropski novac koji im stoji na raspolaganju u Fondu solidarnosti.

"Nakon tri godine neke su se stvari ipak počele micati s mrtve tačke, ali i dalje ostaje problem stanova, zgrada i kuća u kojima žive ljudi. Od vlade očekujemo da im pomogne i u ishođenju potrebnih dozvola, kao i u pronalaženju i kontroli onih koji će te radove izvoditi", poručio je šef opozicione SDP Peđa Grbin.

Čelnik zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić naglasio je da se ljudi u zagrebačkim naseljima pogođenim potresom osećaju napuštenima jer im država nije pružila potrebno za obnovu njihovih kuća. Sada se, upozorio je, susreću s novim problemom da nema ko odraditi te obnove jer velike građevinske firme nisu zainteresirane za obnovu jedne ili dve kuće u Markuševcu, prenosi Tanjug.

"Tresao se Zagreb, obnovilo se nišsta", rekla je Vesna Nađ (SDP).

Taj 22. mart Zagrepčani će pamtiti do kraja života

Podsetimo, 22. marta 2020. u 6:24 Zagreb je pogodio potres magnitude 5.5 prema Rihteru. U 7:01 dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.

U potresu je smrtno stradala 15-godišnja Anamarija Carević, a povređeno je više od 30 ljudi. U psihičkom smislu sve to je ostavilo značajne posledice na mentalno zdravlje građana Zagreba, piše Index.hr.

Materijalna šteta od potresa se procenjuje na 86 milijardi kuna, s obzirom na to da su veća ili manja oštećenja nastala na hiljadama objekata.

Bio je to jedan od najsnažnijih potresa zabilježenih u Hrvatskoj, ali ipak slabiji od velikog potresa 1880., koji je također jako pogodio Zagreb. No tada je cijeli grad bio obnovljen u tri godine, dok se poslije tri godine od ovog potresa čini da obnova tek počinje.

Usledio je i razorni potres na Baniji

To nije bio jedini razorni potres koji je 2020. pogodio Hrvatsku. Sledeći je došao na kraju godine. Područje Siska, Petrinje i Gline 28. decembra 2020. godine u 6:28 pogodio je potres magnitude 5 po Richteru. Sutradan je to područje zatresao još jači potres od 6.4 po Rihteru.

Prvi ministar zadužen za obnovu bio je Darko Horvat (HDZ), koji je vrlo brzo pokazao da za taj posao nije sposoban, piše hrvatski portal. Ali premijer Plenković ga je držao na ministarskoj poziciji sve dok Horvata nije uhapsio USKOK zbog mahinacija na njegovoj prethodnoj ministarskoj poziciji.

Potom je imenovan nestranački biznismen Ivan Paladin, koji je od početka mandata bio u sukobu interesa te je nakon nekoliko meseci mandata, u kojima nije pokazao nikakve rezultate, smenjen i zamijenjen stranačkim veteranom HDZ-a Brankom Bačićem.

Video: Ovako je zemljotres u Petrinji tresao ribnjak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA