Vreme čitanja: oko 5 min.

Albanski državljani osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo policajca Lekovića

Vreme čitanja: oko 5 min.

Optužnicom je predstavljeno da su državljani Albanije Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura u saizvršilaštvu ubili Lekovića 15. decembra 2019. godine, te da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan

  • 0
sud, sudnica, suđenje, presuda, tužba, tužbe, sudski predmeti Foto: Shutterstock

Albanski državljani Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura osuđeni su na po 40 godina zatvora za ubistvo policajca Milutina Lekovića 15. decembra 2019. godine u policijskom vozilu "dačija daster", pišu Vijesti.

Sudija Višeg suda u Podgorici je u obrazloženju prvostepene presude rekla da se iz obdukcionog nalaza utvđuje da je hitac policajca Lekovića pogodio u desnu stranu potiljka, a izlazna rana je u levoj strani čela.

To odgovara poziciji da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan Hasanaj, koji je sedeo na sredini zadnjeg sedišta policijskog auta koje je vozio Leković.

Sud je nesumnjivo utvrdio da su svi okrivljeni izvršili krivično delo teško ubistvo.

U završnoj reči, državna tužiteljka Snežana Šišević ranije je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, predložila je da ih sud oglasi krivim da su kao saizvršioci izvršili krivično delo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delom napad na službeno lice, nedozvoljen prelazak državne granice, a Ljuan i krivično delo neovlašćeno držanje oružja, i osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od po 40 godina.

Navela je da tokom sudskog postupka okrivljeni nisu izrazili kajanje.

Optužnicom je predstavljeno da su državljani Albanije Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura u saizvršilaštvu ubili Lekovića 15. decembra 2019. godine, te da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan.

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su izvršili teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kao i krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Okrivljeni Ljuan Hasanaj tereti se pored navedenog i za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da je smrtonosne hice ispalio optuženi Ljuan Hasanaj, a nakon toga pokušao da ubije i Lekovićevog kolegu Aleksandra Kilibardu, nakon pokušaja privođenja albanskih državljana.

"Dana 15. 12. 2019. godine, oko 14.40 časova dok su se nalazili na zadnjem sedištu policijskog vozila u koje su ih uveli oštećeni Milutin Leković i Aleksandar Kilibarda, kako bi u policiji utvrdili njihove identitete, s obzirom da nisu imali pasoše kod sebe. Dok su prolazili kroz Igalo, u trenutku nakon što je oštećeni Milutin Leković javio dežurnoj službi Centra bezbednosti Herceg Novi, da dovode tri lica na identifikaciju, okrivljeni su počeli da razgovaraju između sebe. Zatim je okrivljena Nure Hasanaj počela da pipka i zapitkuje oštećenog Milutina Lekovića, a okrivljeni Luizim Hasanaj da dodiruje i zapitkuje Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa okrivljenog Luana Hasanaja, koji je to iskoristio i neopaženo izvadio skriveni pištolj CZ model 99 kalibra 9 mm PARA. I dok se vozilo, u kojem su se nalazili, kretalo Ulicom Sava Ilića u Igalu, ispalio hitac u glavu oštećenom Milutinu Lekoviću, koji je upravljao vozilom i naneo mu teške telesne povrede u vidu strelne rane prostreline glave, od kojih je nastupila smrt", piše u optužnici.

Tokom čitavog trajanja suđenja, albanski državljanin Ljuan Hasanaj, tvrdio je da nije kriv.

“Nije istina da sam ja ubio policajca Lekovića. Ja nikakve veze nemam sa tim ubistvom. Mi smo žrtve. Ja sam tri puta pogođen mecima u telo, a majka jednom. Nas su policajci zaustavili i kontrolisali i ušli smo u auto. Jedan od njih nas je udario pendrekom u glavu, a drugi je izvadio pištolj i uperio ga na moje čelo. Auto je počelo nenormalno da se kreće, udarilo je, bio je sudar i tako se ovo dogodilo. Tako je pištolj opalio metak. Ovo je, mislim, bio nesrećan slučaj”, izjavio je Ljuan.

I njegov brat, okrivljeni Ljuljzim Hasanaj, izjasnio se da nema veze sa ubistvom.

Kazao je da ih je zaustavila policija i tražila dokumenta.

"Kontrolisali su nas i nismo imali nikakvo oružje. Seli smo u policijski auto, ja iza suvozača, a napred su bila dva policajca. Suvozač je držao uperen pištolj u nas troje. Dok smo se vozili nisam čuo nikakav pucanj, jer sam spavao. U momentu kada je auto udario u betonski zid, ja sam probudio i pitao sam šta je bilo. Potom smo izašli iz auta iz straha… Za smrt policajca saznao sam u zatvoru", kazao je Ljuljzim.

Njihova majka optužena Nura Hasanaj rekla je da nisu krivi za ubistvo policajca.

“Nevino smo optuženi. Sve optužbe protiv nas su neistinite. Tražimo pravdu od pravosudnih organa Crne Gore. Tražimo da nas sud proglasi nevinima. Policija nas je zaustavila u blizini sa hrvatskom granicom i pretresla. Nisu našli ništa ilegalno. Nema policije na svetu koja bi u svoje policijsko vozilo uvela ljude sa oružjem i bombom. To je najveći dokaz da smo nevini”, rekla je optužena.

Ponovila je da je policijsko vozilo izgubilo kontrolu, da je došlo do sudara i zatim se čuo pucanj.

Policajac Aleksandar Kilibarda, svedočeći u Višem sudu u Podgorici, izjavio je da je okrivljeni za ubistvo albanski državljanin Ljuan Hasanaj, bio brlo vešt u rukovanju oružjem.

"Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega", rekao je Kilibarda.

"Puno sam razmišljao o ovom događaju. Dok smo prolazili kroz Igalo, Leković je dežurnoj službi rekao da ih dovodimo na identifikaciju. Tada su počeli da razgovaraju među sobom, i upozorili smo ih da prestanu. Tada je je žena i ovaj čovek što je hramao, počeli da nas pipkaju i zapitkuju. Siguran sam da su hteli da nam skrenu pažnju kako bi muškarac koji je sedio u sredini izvadio pištolj. U jednom momentu čuo se prasak, i dim je ispunio auto. Vidio sam da je Miutin Leković pogođen hicem. Auto je nastavio da se kreće. Nakon 20-tak metara udario je u zidić. Odmah nakon što je ubio Lekovića, taj muškarac (Ljuan) je repetirao pištolj i okrenuo ga ka meni da puca, ali nije opalio. Rukama sam ga uhvatio za pištolj. U tom trenutku, neko mi je navukao jaknu preko glave. To je trajalo dve-tri sekunde. To su bili momenti, nalazio sam se u paklu. Osećao sam da su mi ruke bespomoćne. Vratio sam se unazad i skinuo jaknu preko glave. Ovaj je opet repetirao pištolj, uperio ga u moju glavu, povukao okidač, ali se zaglavio. Ovaj drugi put je bilo kada je izašao iz auta. Treći put je ponovo repetirao pištolj kada je napravio nekoliko koraka od auta i spolja, i opet pokušao da puca u mene, ali pištolj ni tada nije opalio. On je vrlo vešt u rukovanju oružjem. Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega", izjavio je Kilibarda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA