Vreme čitanja: oko 3 min.

Pacijenta na hitnom prijemu ostavili da prenoći u čekaonici, porodica ga zatekla mrtvog: Horor u Zagrebu

Vreme čitanja: oko 3 min.

U našem objedinjenom hitnom prijemu nažalost ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sede u čekaonici, da čekaju prevoz ili borave preko noći.

  • 1
Bolnica horor Foto: Pixabay

U kratkom razdoblju u sličnim okolnostima umrla su dva pacijenta ostavljena na ležećim transportnim kolicima u čekaonici hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Kako saznaje Index, oba pacijenta primljena su na hitan prijem i smešteni u ležećim transportnim kolicima i ostavljeni u čekaonici. Kako saznaje "Indeks", razlog što su bili u čekaonici je popunjenost kreveta.

Prvi slučaj dogodio se u noći između 20. i 21. februara. Radilo se o pacijentu koji je ostavljen u čekaonici i kojeg su mrtvog ujutro zatekli članovi njegove porodice.

Nekoliko dana kasnije sličan ishod se dogodio s još jednim pacijentom.

Nakon što je obrađen, pacijentu je pozvan sanitetski prevoz koji je on čekao u čekaonici.

Radnici sanitetskog prevoza su pacijenta zatekli mrtvog.

U oba slučaja smrt pacijenata prvo su uočile osobe koje nisu zaposlene u bolnici, odnosno porodica pokojnika i zaposleni sanitetskog prevoza, a tek onda osoblje.

Bolnica je Indeksu dostavila sledeći odgovor:

"Odgovarajući na broje upite zainteresovane javnosti, dostavljamo dodatno pojašnjenje, kako sledi: Pre svega želimo da izrazimo saučešće porodicama preminulih pacijenata. Oba pacijenta na koja se odnose upiti, a koji su nedavno preminuli u našem objedinjenom hitnom prijemu, su bila zbrinuta u celosti u skladu s pravilima struke. Jedan je čekao sanitetsko vozilo za prevoz, a drugi je bio zadržan preko noći u središnjem hitnom prijemu, do jutra, a radi kontrolnih nalaza.

Čini se da javnost zbunjuje da su oba pacijenta bila u 'čekaonici' i to svakako treba pobliže pojasniti. Naime, ovde se nikako ne radi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smeštaj do odluke o otpustu ili do odlaska iz bolnice.

Naime, oba pacijenta su preminula u prostoru koji jeste naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja i naš radni prostor, u kojem se nažalost odvijaju naši radni procesi, a koji delimo s porodicom i osobama u pratnji.

U našem objedinjenom hitnom prijemu nažalost ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sede u čekaonici, da čekaju prevoz ili borave preko noći. Ali svi pacijenti koji čekaju prevoz ili borave preko noći u toj zajedničkoj čekaonici su pod neprestanim nadzorom dve medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje ih kontinuirano obilazi, reaguje odmah i na svaki poziv.

Zbog sve većeg priliva bolesnika na naš hitni prijem, naše su prostorne potrebe odavno prerasle kapacitete objedinjenog hitnog prijema naše bolnice i nama je nužno potreban novi prostor. O tome smo već razgovarali s našim vlasnikom i osnivačem, Gradom Zagrebom, prezentovali smo idejno rešenje za novu zgradu u kojoj bi se smestio novi objedinjeni hitni prijem i nadamo se da će se za taj projekat uskoro pronaći sredstva.

Nova zgrada rešila bi naša prostorna ograničenja i omogućila zbrinjavanje hitnih i vitalno ugroženih pacijenata u skladu sa standardima struke.

Radnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih radnika ove bolnice izražavamo iskreno saučešće porodicama preminulih", rekla je direktorka Kliničke bolnice "Sveti Duh" prof. dr. sc. Ana-Maria Šimundić za Index.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neimar

    26. mart 2023 | 06:02

    Šta imam da kažem jedino kuku građanima sa takvom marnošću medicinskog osoblja toje za svaku osudu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA