Vreme čitanja: oko 1 min.

Oskrnavljen Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu: "Ružna poruka za Srbe koji tu žive"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saborni hram je u ratu pretrpeo veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine

  • 0
Rotacija policija Foto: Mateja Beljan

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je sveštenik Dejan Grčić.

On je za Srnu rekao da je to ružna poruka za Srbe u tom gradu i da njihova imovina nije sigurna.

Grčić je o svemu obavestio policiju koja je obavila uviđaj.

Naveo je da su oko crkve razbijene cigle i da ima mnogo kamenja.

- Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna - kaže Grčić.

Srpski većnik u Opštinskom veću Stolac Nedeljko Đogo izjavio je da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

- Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želeo da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade - rekao je Đogo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Stocu jutros je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

U Stocu danas živi oko 300 Srba.

Saborni hram je u ratu pretrpeo veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA