≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećane kazne za ratne zločine nad civilima u splitskoj Lori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suđenje za Loru 1 je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženih spojeno u jedan predmet s Lorom 2

  • 1
presuda Foto: Unsplash

Visoki krfivični sud (VKS) je s osam i po na 10 godina zatvora, zbog ratnog zločina nad civilima u splitskoj Lori, povećao kaznu Tomislavu Duiću, a Emiliju Bunguru sa četiri i po na osam godina zatvora.

Prema nepravosnažnoj presudi splitskog Županijskog suda, Duić je kao zapovednik Vojnog istražnog centra u sastavu 72. bataljona vojne policije Hrvatske vojske, a po prirodi vojnog zatvora Lora u Splitu, osuđen na jedinstvenu kaznu od osam i polgodina, a Bungur kao stražar na četiri i po godine, javlja "Jutarnji list".

Duić je nepravosnažno u predmetu Lora 1, na osnovu komandne odgovornosti, osuđen na šest godina zatvora, a zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u slučaju Lora 2 na pet godina.

Bungur, kojem se sudilo kao čuvaru koji je učestvovao u ratnom zločinu protiv civila i ratnih zarobljenika osuđen je za Loru 1 na tri i pol godine zatvora, a za Loru 2 na tri godine, te mu je izrečena jedinstvena nepravosnažna kazna od četiri godine i 10 meseci.

Suđenje za Loru 1 je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženih spojeno u jedan predmet s Lorom 2.

Krajem januara 2017. ta su dva predmeta razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vreme suđenja bili u bekstvu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Apelacioni sud je saopštio da je prihvatio žalbu državnog tužioca te preinačio prvostepenu presudu u odluci o kazni. Pritom je precizirao da je ostavio na snazi presudu donestu u odsutnosti zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kojom je Duić bio osuđen na osam godina, a Bungur na šest godina, pa su te kazne uzete kao utvrđene.

Nadalje je VKS povećao kazne za ratni zločina protiv ratnih zarobljenika, kojom je Duić osuđen na šest, a Bungur na pet godina zatvora.

VKS pojašnjava kako ispravno utvrđene olakšavajuće okolnosti ne mogu prevladati nad značajem otežavajućih okolnosti i da prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio kao otežavajuće to da su tri ratna zarobljenika usled zadobijenih ozljeda preminula.

Dvojica od njih su, ističe VKS, bili vojni obveznici odnosno osobe mlađe životne dobi, a takođe nije dovoljno cenjen ni broj žrtava i status optuženih koji su bili hijerarhiiski nadređeni službenici i time imali veću odgovornost od ranije osuđenih počinilaca.

Zbog toga je VKS zaključio da Duiću treba utvrditi kaznu zatvora veću od propisanog zakonskog minimuma, a da na strani Bungura ne postoje posebno olakšavajuće okolnosti koje bi opravdavale primenu instituta ublažavanja kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    27. mart 2023 | 18:33

    Mala je to kazna i uteha za nesrećne ljude i njihove porodice...Ljudski um ne moze shvatiti sta se tamo desavalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA