Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatski nadbiskup se izvinio žrtvama zlostavljanja katoličkih sveštenika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hranić je rekao da je "tek ovih dana, slušajući javno svedočenje jedne žrtve, kao i glas crkvene i opšte javnost..., uvideo koliko je velik propust i grešku učinio vodeći brigu o svešteniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od njega tražile"

  • 1
Katolička crkva, sveštenik, zlostavljanje dece

Foto: Shutterstock

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika Katoličke crkve u Hrvatskoj Zlatka Rajčevca.

"Izvinjavam se žrtvama sveštenika Rajčevca, njihovim porodicama, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i celokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz preduzete mere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vreme trajanja istrage“, naveo je Hranić u saopštenju.

On je dodao da je "tek ovih dana, slušajući javno svedočenje jedne žrtve, kao i glas crkvene i opšte javnost..., uvideo koliko je velik propust i grešku učinio vodeći brigu o svešteniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od njega tražile. Time je, kako je rekao, zanemario stanje i patnje onih koje je trebalo da čuva i štiti.

"Priznajem to i s osećajem duboke postiđenosti izričem svoje kajanje“, istakao je nadbiskup, prenosi Index.hr.

On je naveo da razume da je kod osoba koje su tražile pomoć nestalo poverenje, ali da "ponizno moli sve one koji su pretrpeli zlostavljanje od strane crkvenih osoba da se ne boje da prijave slučajeve Nadbiskupskoj komisiji za zaštitu maloletnika, kao i policiji, da bi se zaustavilo i iskorenilo ovo teško zlo“.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj pre tri dana je kritikovala Hranića, jer nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je, prema prijavi, počinio sveštenik.

Oni su naveli da je nadbiskup Hranić više verovao samoodbrani župnika nego prijavi majke jedne od žrtava.

Reakcija Nuncijature je usledila pošto je Hranić održao konferenciju za novinare povodom javnih optužbi da je zataškavao da je župnik u Sotinu, koji je u međuvremenu umro, godinama seksualno zlostavljao devojčice.

Nadbiskup đakovačko-osječki je rekao da je taj slučaj prijavio tužilaštvu, ali da župnika nije premestio iz Sotina, jer je, kako je naveo, tada „već bio star i bolestan“. Hranić je dodao da je župnik umro 2021. i da je svaka dalja istraga prestala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA