≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato kada Jakov Milatović preuzima mandat predsednika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mandat novog predsednika trajaće pet godina

  • 1

Jakov Milatović pobedio je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, kandidata DPS-a Mila Đukanovića.

Prema podacima CDT-a na osnovi 100 posto obrađenih glasova Milatović je osvojim 58,9 odsto, dok je Đukanović osvojio 41,1 odsto glasova.

Tokom konferencije za medije još uvek aktuelni predsednik Milo Đukanović poručio je da će na toj funkciji ostati do 21. maja. Očekuje se da će nakon toga Jakov Milatović položiti zakletvu i zvanično postati novi predsednik Crne Gore.

Njegov mandat trajaće pet godina.

"Večeras je noć koju smo čekali više od 30 godina, neka nam je sa srećom ova pobeda", rekao je Milatović danas na konferenciji za medije iz svog izbornog štaba.

On se zahvalio svima koji su glasali za njega.

"Ovo je istorijski dan za sve nas. Pozivam vas da večeras svi dostojanstveno slave, baš kakva je bila i ova pobeda, dostojanstvena pobeda jedne nove, demokratske Crne Gore", rekao je Milatović.

"Želim da poručim da mi je srce veliko zbog ovolikog poverenja koje sam dobio od građana i građanki Crne Gore. Biću predsednik svih građana i građanki Crne Gore. Nikada nas više neće deliti, siromašiti i zarobljavati državu kriminalom i korupcijom. Svi smo zajedno rekli da Crna Gora ide napred", rekao je Milatović.

"Ja kao predsednik Crne Gore ćemo u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju", obećao je Milatović u obraćanju.

On je rekao da nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice ka susedima i bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana.

"Želimo slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu", poručio je novi predsednik Crne Gore.

Ko je Jakov Milatović

Jakov Milatović pripada plejadi mlađih crnogorskih političara, koji je u žižu političke javnosti došao ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mesto ministra za ekonomski razvoj.

Po izglasavanju nepoverenja toj vladi, Milatović je zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES), juna prošle godine.

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine. Oženjen je Milenom i ima troje dece - ćerke Saru i Anu, i sina Davida.

Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

Na lokalnim izborima u Crnoj Gori oktobra prošle godine PES je osvojio najveću podršku u Podgorici i najavio formiranje vlasti sa strankama pobednicama parlamentarnih izbora u avgustu 2020, a Milatović je bio viđen za gradonačelnika Glavnog grada.

Video: Pogledajte vatromet ispred štaba Pokreta Evropa sad u Podgorici: Prestonica zasijala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA