Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrvatska uvodi velike kazne za ustaški pozdrav: Ko vikne "Za dom spremni" ostaće bez četiri plate

Vreme čitanja: oko 3 min.

Povećavaju se novčane kazne za kršenje javnog reda i mira

  • 1
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske najavilo je pre desetak dana povećanje novčanih kazni za kršenje javnog reda i mira, ali iznosi koje predlažu znatno su veći s obzirom na to kolika su hrvatska primanja, prenosi Novi list.

Dosad je najveća novčana kazna predviđana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira bila 170 evra, a MUP za pojedine prekršaje, otkriva to da predlog zakonskih izmena koje su uputili u javnu raspravu, predlaže da maksimalna kazna bude čak 4.000 evra, što znači da se maksimalna novčana kazna povećava čak 23,5 puta.

Maksimalna kazna kojom država želi da disciplinuje građane kako ne bi činili prekršaje protiv javnog reda i mira sada može iznositi gotovo četiri prosečne plate, dok su prema važećem zakonu maksimalne kazne 16,7 posto prosečne plate.

Novčane kazne se povećavaju i za prekršaje za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu, što je devedesetak prekršaja, i to u pojedinim slučajevima na iznose do hiljadu ili dve hiljade evra, ali u nekoliko slučajeva i na četiri hiljade evra.

Maksimalna kazna od 4.000 evra tako će se moći izreći onima koji remete javni red i mir na javnom mestu "izvođenjem, reprodukovanjem pesama, numera i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža".

Kazne i za širenje lažnih vesti

Onome kome se dokaže da izmišlja ili širi lažne vesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, takođe preti kazna od 700 do 4.000 evra.

Ista je kazna predviđena i za prekršaj omalovažavanja ili vređanja državnih organa, odnosno službenih lica dok obavljaju svoj posao, te za neovlašćeno pucanje iz vatrenog oružja, ispaljivanje raketa, sličnog eksplozivnog ili zapaljivog materijala.

Posebno se ipak za svoje finansije trebaju zabrinuti građani koji imaju maloletnu decu, jer ako njihovo dete učini neki prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokaže se da je to posledica lošeg odgoja ili zanemarivanja, takođe bi mogli platiti kaznu od 700 do 4.000 evra.

Uz znatno manji iznos roditeljima ili starateljima je i dosad pretila kazna, ali sada se uz naplatu 700 evra ili čak 4.000 evra čini puno važnijim to kako će procenjivati jesu li tinejdžeri kršili javni red i mir zato što su loše vaspitani ili zanemareni ili zato što su buntovni.

Zanimljivo je i da će roditelji biti jače kažnjeni ako nisu dobro vaspitali dete nego ako su podsticali svoje potomke na počinjenje prekršaja jer se predlaže da se roditelj ili staratelj koji podstiče dete na prekršaj kazni novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra.

Takva kazna predviđena je i za one koji u svojim prostorima dopuštaju prostituciju ili one koji na javnom mestu kockaju ili druge mame na kocku, ali i građane koji druge obmanjuju kad je u pitanju njihov društveni položaj ili upotrebljavaju lažne lične podatke. Ista kazna preti i onima koji se tuku ili svađaju na javnom mestu, ali i građanima koji se ne udalje iz grupe kad ih službeno ili vojno lice pozove da se raziđu.

Niže kazne, od 200 do 1.000 evra predviđene su za osobe koje na javnom mestu vređaju ili omalovažavaju moralne osećaje građana, onome ko daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloletniku mlađem od 16 godina, ali i onome ko pije ili se drogira na radnom mestu.

Do hiljadu evra kazne preti i onima koji istaknu zastavu strane države bez odobrenja, jednako kao i osobama koje na zgradu postave uređaj ili predmet koji može povrediti prolaznika.

MUP predlaže da Sabor zakon usvoji po hitnom postupku, prenosi novilist.hr.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    3. april 2023 | 16:55

    Njima je to u genima, tesko da ikog kazne, castvizuzecima tj Antifasistima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA