Vreme čitanja: oko 1 min.

Učiteljica iz Slovenije otišla na eutanaziju u Švajcarsku: "Popila je gorki napitak, pa pojela čokoladicu..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alenka je bolovala od neizlečive retke bolesti Morkio sindroma, od koje oboleva tek jedna osoba od 100.000

  • 2
Eutanazija Foto: Shutterstock

Alenka Čurin Janžekovič, učiteljica iz Slovenije, preminula je 13. marta u Švajcarskoj i to na način i u trenutku koji je sama odabrala. Naime, odlučila se za eutanaziju.

"Popila je gorki napitak, a zatim pojela jednu čokoladicu", opisao je za slovenačke "Novice" Alenkine poslednje trenutke njen suprug Marijan. Obećao joj je da će se nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije, baš kao što je i ona radila sve do svoje smrti.

Alenka, rođena 6. jula 1957. u Mariboru, bolovala je od Morkio sindroma, nasledne metaboličke bolesti. Zbog nedostatka enzima njene su se kosti i hrskavice pomalo raspadale. Tokom života imala je više od deset operacija, bila je skroz ukočena i kretala se vrlo teško pomoću štaka. Bolest koju je imala Alenka vrlo je retka i od nje oboleva tek jedna osoba na 100.000.

U intervjuu koji je pre nekoliko godina dala za hrvatske medije rekla je da ni ona ni njena sestra nikada ne bi dozvolile da bespomoćno leže u krevetu.

"To je skupo, ali kad se čovek odluči na to, zna da mora da pripremi novac. Švajcarska jedina strancima omogućava eutanaziju i na tome zarađuje", rekla je Alenka.

Postupak eutanazije u Švajcarskoj košta 10.790 franaka, a uslov je da osoba ima neizlečivu bolest u terminalnoj fazi. Kandidati su i oni koji trpe neizdržive bolove, te oni s trajnim invaliditetom.

Osim u Švajcarskoj, eutanazija je u Evropi legalna i u Belgiji, Španiji i Holandiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA