≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majka dečaka (5) koji je umro od zaražene krvi: "Uzeli su mi dete iz ruku. Nema novca koji može ublažiti bol"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po nepravosnažnoj presudi Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu mora da isplati odštetu porodici dečaka

  • 0
Bolesno dete u bolnici bolnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Majka deteta koje je preminulo 2018. godine, nakon što je primilo krvni derivat zaražen bakterijom Ešerihija koli, nije htela da komentariše nepravosnažnu presudu u kojem stoji da porodici mora biti isplaćeno milion kuna.

Samo je kratko rekla da taj novac ne može vratiti njenog sina i da ne postoji nikakvo zadovoljstvo presuđenim.

"Uzeli su mi dete iz ruku, nema tu nikakvog zadovoljstva. Nema tih novaca koji mogu ublažiti moju bol", rekla je majka za Danas.hr.

Njen petogodišnji sin je u Klinici za dečje bolesti Zagreb preminuo u martu 2018. U bolnici se lečio zbog jedne vrste tumora na mozgu, tačnije metastatskog medulblastoma, a nakon što je primio krvni derivat došlo je do naglog pogoršanja stanja.

Preminuo je zbog septičkog šoka nakon infekcije. Krvni derivat koji je dobio bio je jedan od terapijskih postupaka.

"Otvaraju se opet rane koje nikad nisu zacelile"

"Najteži su mi praznici, a pogotovo ovi uskršnji. Najteži period mi je to. On je preminuo na Cveti. A sada ta nepravosnažna presuda. Koliko god smo je očekivali, sad kad je tu još mi je teže. Taman sam donekle našla mir uz Boga, a sad su me vratili na početak. Otvaraju se nanovo rane koje nikad nisu ni zacelile niti će. Ne daj Bože nikome", rekla je i dodala da će komentarisati presudu tek kad budu pravosnažna.

Tužba je podnetna u junu 2018. godine.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba mora da plati porodici dečaka odštetu koja mu je dosuđena u iznosu od milion kuna ili oko 138.000 evra. Moraju da podmire i oko 300.000 kuna (oko 40.000 evra) troškova postupka. Na odštetu se obračunavaju kamate od juna 2018. godine.

Zavod se može žaliti na nepravosnažnu presudu, a ukoliko presuda postane pravosnažna, odšteta s kamatama mogla bi iznositi više od 1,5 miliona kuna.


Iz Zavoda danas nisu imali komentar o ovom slučaju, piše RTL.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA