Vreme čitanja: oko 1 min.

Jana (5) umrla pošto je primila infuziju u bolnici u Bitolju: Roditelji ogorčeni, čekaju rezultate obdukcije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jana je preminula pre dve nedelje * Komisija Ministarstva zdravlja utvrdila da nije bilo propusta u lečenju deteta

  • 2
Jana Hristovska Foto: Privatna arhiva

Roditelji petogodišnje Jane H., iz sela Kravari kraj Bitolja, koja je preminula u bolnici u ovom gradu pošto je primila infuziju, čekaju rezultate obdukcije. Majka je rekla za Makfax da su institucije prestale da ih obaveštavaju o daljim koracima.

"Niko nije zvao da nam kaže o rezultatima obdukcije niti su nam tražili bilo koji izveštaj. Sve saznajemo sa televizije. Čuli smo da bi izveštaj sa obdukcije mogao da bude završen sledeće nedelje i ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo. Ovo odlaganje nas ostavlja u sumnji da čekaju da i ostali izveštaji budu gotovi i da se sve "podudari" - navela je majka Kristina Hristovska.

Jana je preminula pre dve nedelje. Tokom tog vremena državna sanitarna i zdravstvena inspekcija se oglasila izveštajem u kom se navodi da u lečenju nije bilo grešaka. Kasnije je komisija Ministasrtva zdravlja samo potvrdila taj nalaz odnosno da je dete lečeno po propisima.

Uprkos takvim izveštajima, Janini roditelji kažu da su izgubili veru u institucije.

"Bila sam tamo, ne treba meni izveštaj. Jani se posle infuzije pogoršalo stanje", rekla je njena majka.

"Sestre su trčale okolo, tražile doktora, dok je infuzija već napola iscurela u njen krvotok, žalila se da je boli bešika. Jedna od sestara nam je objašnjavala da dete povraća zbog grčeva. I sve to vreme puštali su da infuzija ide. Jana je imala 20 kilograma, a u nju su stavili još isto toliko kilograma lekova. U našoj porodici nema istorije oboljenja srca ni dijabetesa. A Janin pedijatar nam garantuje da ona nije imala problema sa srcem, kako to sad pokušavaju da predstave", kažu njeni roditelji, prenosi Sloboden pečat.

Izveštaj sa obduckije čeka i kancelarija tužioca u Bitolju.

(Telegraf.rs)

Video: Makedonski zatvorenici iskopali tunel za bekstvo dug 40 metara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    7. april 2023 | 19:09

    Ko zna šta je bilo u infuziji.............neko gadno zabrljao ali krivac se neće otkriti jer oni štite jedni druge......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA