≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Detalji spasavanja u Sloveniji: U dva helikoptera tražili planinare koje je zatrpala lavina

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zahtevna akcija spasavanja, u kojoj su učestvovala 53 spasioca i dva helikoptera, trajala je oko sedam sati

  • 0

Planinari koje je lavina odnela na Maloj Mojstrovki u Sloveniji bili su na stazi bezbednog hoda po planinama kada ih je zatrpala lavina, a svi su u međuvremenu spaseni.

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave (PU) Nova Gorica obavešten je u 9.39 časova o udesu na planinama. Lavina je na Maloj Mojstrovki odnela pet ljudi duboko 150 metara, koji su preživeli nesreću, ali su povređeni. Dvojica su izbegla lavinu.

U grupi je bilo pet muškaraca i dve žene. Zahtevna akcija spasavanja, u kojoj su učestvovala 53 spasioca i dva helikoptera, trajala je oko sedam sati, a spasioci upozoravaju da vreme nije najpogodnije za obilazak planina.

"U Malu Mojstrovku grebenom Župančiča otišlo je sedam planinara. Neposredno pre spuštanja sa trase iznenadila ih je lavina. Lavina je petoricu planinara odnela niz jarugu 150 metara, gde su stali, ali niko nije zatrpan. Dvojica planinara su izbegli lavinu. Još nije poznato zašto je lavina pokrenuta“, rekao je predstavnik GRS Кranjska Gora Aleš Robič.

Кako je naknadno saopšteno iz policije, na planinare, koji su bili propisno opremljeni, pala je lavina kada su izašli iz jaruge i zatrpala ih zajedno sa tek palim snegom. U grupi je bilo pet muškaraca i dve žene.

"Reč je o zahtevnom spasavanju za spasioce koje je trajalo sedam sati. Čak je i spasavanje jedne osobe sa ovakvim povredama teško, zbog čega je ova operacija zaista bila izvanredna", rekao je potpredsednik GRZS Кlemen Belhar, koji je potvrdio da su planinari bezbedni i da su bili na kursu pešačenja po planinama.

"Ali ne znamo ko je bio vodič i kako su organizovani", dodao je.

U akciji su učestvovala 53 spasioca

"S obzirom na vremenske prilike, računali smo da ćemo operaciju morati da izvedemo klasično, ali se pokazalo da je spasavanje sa dva helikoptera izuzetno važno, što je umnogome ubrzalo akciju“, rekao je Robič. Dva helikoptera odvela su spasioce do magle na oko 1.800 metara, a zatim su peške stigli do visine od oko 300 metara, imali su opremu i za pet povređenih, koji su potom prebačeni na nosilima.

"Teren je bio toliko zahtevan da su nosila spuštena niz užad“, rekao je Robič.

Organizovali su i rezervoar sa gorivom za helikoptere, koji ih je čekao u Lešću. Vojni helikopter je dopunio gorivo dva puta, a policijski helikopter jednom. Dve posade su se smenjivale tokom akcije spasavanja, objasnio je kopilot helikoptera SV Matija Zupančič. Policijskom helikopteru je trebalo oko četiri i po sata da spase ugrožene, kao i vojnom helikopteru, prenosi 24ur.com.

U akciji spasavanja učestvovala su 53 spasioca iz sedam društava: GRS Кranjska Gora, Mojstrana, Rateče, Bovec, Кranj, Radovljica, Jesenice, tri policijska službenika i helikopter SV sa kombinovanim timom GRZS – HNMP i helikopterom LPE. Stradali su prevezeni u UКC Ljubljana i na Jesenice.

Prema do sada prikupljenim informacijama, najteže povrede zadobila je jedna osoba kojoj su povređeni donji i gornji ekstremiteti, a u jednom slučaju drugom slučaju došlo je do teže povrede glave i grudnog koša, rekao je lekar-avijatičar Gorske službe spasavanja Jesenice Jernej Arh.

Najpre se verovalo da su dvojica planinara teško povređena, ali se kasnije ispostavilo da su povređene tri osobe. Sva trojica su helikopterom prevezena u bolnicu. Jedan od lakše povređenih prevezen je sa lica mesta na nosilima do niže tačke, dok je peti planinar mogao da hoda.

Načelnik jedinice gorske policije Matej Brajnik rekao je da policija još proverava okolnosti obrušavanja lavine i dodao da će sa svima obaviti razgovor. Prema podacima Agencije za životnu sredinu Slovenije, stepen opasnosti od lavina nije visok, ali je područje opasno zbog nagiba i mećava, kao i zaleđenog tla u samoj strukturi snežnog pokrivača, upozorio je on.

Policija upozorava na i dalje veoma izazovne uslove na planinama i mnoge skrivene rizike. Planinari i skijaši treba da se ponašaju krajnje oprezno i maksimalno odgovorno, poručio je on.

"Ova akcija je dokaz da službe dobro funkcionišu. Spasioci su ustali sa uskršnjeg doručka i krenuli da spasavaju u teškim vremenskim uslovima. Helikopteri su imali težak posao. Ipak, saradnja službi je bila uspešna", ocenio je Klemna Belhar iz Gorske službe i napomenuo da su uslovi na planinama još uvek zimski, a proleće donosi dodatne opasnosti.

"Vreme zaista nije bilo najpogodnije za posetu planinama“, dodao je on. Tokom spasavanja na tom području palo je oko 10 centimetara snega.

Prema prvim podacima, lavina je zatrpala osam osoba, ali se kasnije ispostavilo da je u nesreći učestvovalo njih sedam.

Spasiocima se zahvalio i premijer Robert Golob na trudu i požrtvovanju u izuzetno zahtevnoj akciji spasavanja.

Video: Pogledajte dramatični snimak spašavanja zarobljenih planinara

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte dramatični snimak spašavanja zarobljenih planinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA