Vreme čitanja: oko 2 min.

Zagrepčanka koja negira ustaški pokolj dece mogla bi postati dekan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog njenih stavova već su reagovala jevrejska i antifašistička udruženja

  • 3
Sveučilište u Zagrebu Printskrin: Google Maps

Iz zagrebačkog SDP-a apelovali su na Senat i čelništvo Univerziteta u Zagrebu da ne podrži izbor vanrednog profesora Vlatke Vukelić za dekana Fakulteta hrvatskih studija "zbog njenih revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu".

Naveli su da je na dnevnom redu iduće sednice Senata Univerziteta u Zagrebu, zakazane za 18. april, najavljena i potvrda izbora dekana Univerziteta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija, piše Index.hr.

"Alarmantna je činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog univerziteta u modernoj Hrvatskoj, članici Europske unije, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela presedanje Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, uopšte razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić koja je svojim dosadašnjim javnim i naučno neutemeljenim delovanjem u više navrata iskazala revizionističke stavove oko zločinačkog karaktera NDH", ocenili su iz zagrebačkog SDP-a u saopštenju koje je potpisao v.d. predsednika SDP-a Zagreb Branko Kolarić.

Negira postojanje dečjeg ustaškog logora

Iz zagrebačkog SDP-a naveli su i da Vukelić javno negira postojanje dečjeg ustaškog logora u Sisku tekom Drugog svetskog rata, negira delovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda koji je 21. lipnja 1941. u šumi Brezovica utemeljen kao prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i u Evropi te je, kažu, u više navrata svojim javnim istupima iskrivila istorijske činjenice u vezi sa za jevrejskim žrtvama u Hrvatskoj toekom Drugog svetskog rata, na šta su do sada regovala i jevrejska i antifašističke udruženja i istaknuti intelektualci.

"Važno je napomenuti da izjave Vlatke Vukelić nemaju temelja u naučnim činjenicama. Ona redovno iskrivljuje noviju hrvatsku istoriju, premda za to područje nije stručnjak. Vlatka Vukelić u 2022. čestitala je Dan državnosti na društvenim mrežama sa fotografijom ispod ustaške zastave u time negirala službenu zastavu moderne Hrvatske", dodali su.

Iz zagrebačkog SDP-a podsetili su da je moderna hrvatska država zasnovana na tekovinama antifašizma, koji je utkan i u temelje Ustava, te poručili da čelništvo i Senat javnog unverziteta moraju zauzeti jasan stav da na Univerzitetu u Zagrebu osobe s revizionističkim stavom ne mogu obavljati nijednu čelnu funkciju.

SDP Zagreba apelovao je i da se dodatno sveukupno preispita njeno nastavno delovanje kao profesora, na Etičkom i Statutarnom odboru Univerziteta u Zagrebu.

"Vlatka Vukelić, inače, na Fakultetu hrvatskih studija drži kurs Istorija Nezavisne države Hrvatske, pa smatramo da bi trebalo hitno preispitati silabus kursa i praktično izvođenje nastave. U modernoj demokratskoj Hrvatskoj revizionizmu nema mjesta na univerzitetima koja obrazuju mlade generacije", poručili su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemaju ustase

    15. april 2023 | 13:37

    ni stida ni stamote

  • ANTE BAN

    15. april 2023 | 14:42

    Neke naše istočne komšije nikako da shvate distinkciju izmedju političkih stvavova i naučnih rezultata i dostignuća! Prvo nema veze sa drugim! A ovo drugo je ono što presudjuje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA