Vreme čitanja: oko 3 min.

Udarcem maljem u glavu prekinuta im nada za život: Obeležava se 78 godina proboja jasenovačkog logora

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica Donja Gradina podseća i čuva od zaborava

  • 1
Jasenovac, spomenik, Porfirije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sećanje na žrtve ustaškog genocida u Donjoj Gradini u Drugom svetskom ratu uz polaganje venaca i pomen državni vrh Republike Srpske i Srbije održaće danas na tom spomen području. Kozarska Dubica je tada izgubila polovinu svog stanovništva, a svedočenja o stradanju predaka čuvaju i prenose s kolena na koleno, prenosi RTS.

Na nogama, stojeći u rupi, odvojeni od najmilijih i najrođenijih, udarac maljem u glavu ili potiljak prekinuo im je svaku misao i nadu da će preživeti.

- Ovo je nešto što je bilo zaboravljeno u periodu kada je bila ideologija bratstva i jedinstva. Znali su oni ljudi čiji su preci stradali na ovom mestu, ali se o tome nekako manje govorilo. Međutim, u ova novija vremena sve više se govori o tome, sve više bake i dedovi se otvaraju prema svojoj unučadi, a isto tako kroz školske programe učenici mogu da saznaju bilo u svojim klupama bilo da dolaze u spomen područje Donja Gradina - navodi Tanja Tuleković, Direktorka Spomen-područja Donja Gradina.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica ističe kako nauka kaže da ljudi, narod koji ne prati svoju istoriju, koji ne uči na svojim greškama brzo nestane, i biloški se izgubi u budućnosti, postane neki drugi narod, biološki nestane.

- Svakako ovo treba podržati i ako ništa drugo te naše pretke koji su dole dali živote samo što su bili pravoslavci, Srbi, ne smemo ih nikada prepustiti zaboravu - smatra Reljić.

Godišnje spomen područje poseti od 10 do 15 hiljada školaraca i stranih turista, koji tek tada spoznaju razliku između logora Jasenovac i Donje Gradine. Izgradnjom memorijalnog centra biće dostupniji sadržaji, prezentacije, dokumenti, fotografije, predmeti koji svedoče o stradanju za vreme NDH.

- Kada uđu u ovaj ambijent, kada vide sve te ostatke ustaške tvornice sapuna, topolu užasa, onda samim tim dobiju stvaran osećaj dimenzije i veličine toga zločina koji je zaista nepojmljiv. Kada pogledate raspored i dimenzije tih grobnica shvatite da je ovde, odnosno to je dokaz da je u Donjoj Gradini ustaški zločin genocida planiran sistematski. Znači, skelom preko reke Save prevoženi su logoraši direktno u Donju Gradinu na likvidacije - dodaje Tulekovićeva.

Pored zapisa, dokumenata, predmeta, najviše svedočanstava se u Kozarskoj Dubici prenosi usmenim putem, sa kolena na koleno.

- Evo ja sam dete koje potiče iz takve stradalačke porodice znači moji su dedovi ubijeni tamo i po ocu i po majci. Moja majka je rođena u ropstvu, moj otac je rođen takođe u logoru. Kad su se vratili, vratili su se na zgarišta, to je tragedija koju ne pirčam samo ja lično, nema kuće ovde u Kozarskoj Dubici koja nije dala barem jednu, dve žrtve - ukazuje Reljić.

- Moj pokojna baka je uvek pričala o tome kako je ona bila, kako je bio ded, tu su i stradali, i majka je bila, ali je bila dete i na kraju ostala je živa - priča jedna od meštanki Kozarske Dubice.

Meštanin Dragan Nikolić kaže da je priča njegove familije ta da su i sa očeve i sa majčine strane dedovi ubijeni, jedan direktno u Jasenovcu, a drugi kao član partizanskog pokreta nastradao u bici na Kozari.

- A njegova familija koja je nađena u selu odvedena je u logor Jasenovac i Donju Gradinu gde se od njih četvoro dece dvoje vratilo i moja baka, odnosno majka od te dece - dodaje Nikolić.

Prema broju ubijenih, Jasenovac je treći na svetskoj listi logora, a po brutalnostima koje su počinjene u njemu, prvi, smatraju istoričari.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica Donja Gradina podseća i čuva od zaborava.

Košute, Bare, Brijestovi, Jasen, Hrastovi, Topole, Tišina...imena su grobnih polja koja se nalaze u Donjoj Gradini na 116 hektara najvećeg stratišta i gubilišta logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata, gde su brutalno ubijani oni koji su bili Srbi, Jevreji ili Romi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. april 2023 | 08:21

    20 VEK JE VEK GENOCIDA NASE HRISCANSKE BRACE VATIKANA NAD PRAVOSLAVNIM SRBIMA !!! NATO NASTAVLJA U 21 VEKU GENOCID NAD PRAVOSLAVLJEM!!! NASA ISTORIJSKA GRESKA STO TURKE NISMO PROPUSTILI NA KOSOVU DA POKORE EVROPU JER BI NAS DANAS BILO 100 MILIONA SRBA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA