≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Banjaluci posečeno drvo koje je zasadio solunski vojnik Uroš Stefanović na ulazu u grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo drvo je tu bilo 100 godina, ali...

  • 0
Stablo Foto: Zelenilo Beograd

Iz grupe građana "Zelena Banjaluka" žale se da je početkom ovog meseca nelegalno srušeno zdravo stogodišnje stablo kestena u Aleji Mladena Stojanovića, te ističu da ga je posekla jedna kompanija tokom izgradnje zgrade, dok iz ove firme kažu da nemaju nikakve veze s tim, te da je za to nadležna Gradska uprava.

Kako navode iz grupe građana "Zelena Banjaluka", od grada su tražili da se zabrani seča zdravog zaštićenog drveća u Aleji Mladena Stojanovića na Malti, gde je ovo stogodišnje stablo već posečeno, a planira se seča još tri.

"To stablo je zasadio solunski vojnik Uroš Stefanović pre otprilike 100 godina i bilo je zdravo i zaštićeno zakonom. Jedna kompanija tu gradi privatnu zgradu, a imaju upitne dozvole Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, te papire upitnog porekla da sav drvored zaštićen zakonom poseku i to na ulazu u naš lepi grad", navode iz ove grupe građana.

Ističu da je ovaj drvored ugrožena vrsta i zaštićen je zakonom u Evropi, te da spada pod jurisdikciju grada kao deo zaštićene prirodno-kulturne celine.

"Imamo i izjavu profesora sa Šumarskog fakulteta koji je potvrdio da drvo nije bilo trulo ni opasno, dok je vlasnik kuće na čijoj je međi stablo porušeno i sam radio u "Šumama Srpske" deset godina i poznaje jako dobro stanje stabala", dodaju oni.

Dragan Kovačević iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa za "Nezavisne" kaže da, prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, ova stabla kestena nemaju status zaštićenog prirodnog dobra.

"Predmetna stabla, prema evidenciji Zavoda, nisu ni po jednom osnovu registrovana kao vredna stabla koja treba da uživaju određeni vid zaštite. U tom smislu Zavod smatra da su predmetna stabla deo gradskog zelenila, odnosno komunalna infrastuktura grada i da su kao takva u potpunosti u nadležnosti grada. Na zahtev privatnih lica Dragana Davidovića i Gorana Davidovića, Zavod je izdao stručno mišljenje kojim je konstatovao da stabla kestena ne uživaju status zaštićenog prirodnog dobra i da sa stanovišta zaštite i očuvanja prirodnih vrednosti stabla mogu biti uklonjena", rekao je Kovačević.

Kako pojašnjava, dozvole o rušenju, orezivanju stabala i bilo koje drugo postupanje sa gradskim zelenilom nije u nadležnosti Zavoda, već isključivo u nadležnosti gradske administracije.

Dragan Davidović, jedan od vlasnika preduzeća, za "Nezavisne" je kazao da je posečeno stablo ispred njihovog objekta, ali da to nema nikakve veze s njima.

"To drvo nije na našoj zemlji, niti imamo veze s tim drvetom, a ono pripada gradu Banjaluka i morate proveriti s njima ko je posekao, imaju li dokumentaciju i slično", rekao je Davidović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA