Vreme čitanja: oko 4 min.

U Neretvi pronađena nova životinjska vrsta, ime dobila po reci

Vreme čitanja: oko 4 min.

Gornji tok reke Neretve jedno je od najvrednijih područja u RS

  • 2

Povodom Dana planete Zemlje, koji je obeležen 22. aprila, Centar za životnu sredinu objavio je da je naša planeta bogatija za jednu novu vrstu pod nazivom "baeoura neretvaensis", a ime je dobila po Neretvi, reci na kojoj je i pronađena.

Prošle godine je tim od 50 naučnika istraživao gornji tok Neretve, gde su otkrili više od 1.300 vrsta.

- Među njima je osam novih vrsta za nauku, a do sada je potvrđena Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda - kazao je za Nezavisne Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

- Za nove vrste neophodno je da naučna zajednica zvanično potvrdi svaku, kao i da se odradi detaljna laboratorijska analiza. U ovom slučaju, to je trajalo skoro 10 meseci, a prvu verifikaciju je odradio prestižni naučni časopis "ZooKeys", koji ima za cilj da verifikuje informacije o taksonomiji, filogeniji, biogeografiji i evoluciji životinja - kazao je Topić.

Dodao je da se značaj novootkrivene vrste ogleda u boljem poznavanju prirode, koja je izuzetna u bogatstvu živog sveta.

- Neophodno je da upoznamo našu prirodu ili konkretno ovo područje, kako bismo znali kako da upravljamo njim i kako da ga zaštitimo da bismo postigli balans koji nam je neophodan u budućem održivom razvoju, kako ove regije, tako i šireg društva. Svaka vrsta, pa i ova, ima svoju ulogu u ekosistemu i prirodi. Tako i ova ima tu da je deo lanca ishrane koji omogućava opstanak drugih organizama koji zavise od nje - tvrdi Topić i napominje da se nestankom nekih vrsta narušava prirodni lanac ishrane i sve počinje da se pomera, reakcija postaje lančana.

- Zato je neophodno postojanje čak i "malih" vrsta. Insekti su daleko najbrojnija grupa organizama, preko jedan milion do sada otkrivenih vrsta u svetu, ali upravo grupa insekata ima jednu od najznačajnijih uloga u opstanku drugih vrsta, kao što su na primer vodozemci, ribe, ptice ili sisari. Takođe, grupa insekata je i jedna od najugroženijih u svetu, te svake godine vidimo podatke o drastičnom padu broja ovih populacija. Zato je neophodno da ovi organizmi postoje, kako bi ekosistemi ostali u dobrom stanju - objašnjava Topić.

Ističe da otkrivanje novih vrsta dovodi do boljeg poznavanja područja gde su otkriveni, a to dalje vodi ka većoj zaštiti.

- Što se bolje upoznamo sa ovim područjem, možemo shvatiti kako ono funkcioniše i na koji način njim da se upravlja. Ova vrsta je sada otkrivena za nas, da je tu prisutna i to se nadovezuje na druge značajne rezultate koji nam govore da je zaista ovaj gornji tok reke Neretve jedno od najvrednijih područja u našoj državi. I to nam svakako može pomoći da shvatimo koliko se tu radi o jedinstvenoj prirodi i da je zaštita ovog područja neophodna i da se to mora desiti u bližoj budućnosti - kaže Topić i napominje da je rečni sistem Neretve i te kako ugrožen, a da su najveće pretnje hidroelektrane.

- Sa jedne strane imamo neverovatan biodiverzitet i autohtone vrste organizama, a sa druge postoje mnogi projekti koji bi kumulativno izmenili ovo područje do neprepoznatljivosti. Najveća pretnja su hidroelektrane koje presecaju slobodan tok reka, a zatim nose i čitav niz promena koje na širem području dovode do degradacije staništa i nestanka mnogih organizama. Na području gornje Neretve je trenutno u planu izgradnja 24 hidroenergetska objekta. Reč je o četiri velike hidroelektrane i 20 manjih, ali ne i beznačajnih, jer stvaraju veliku štetu upravo i te "male", kako su na početku nazvane. Na teritoriji Neretve u Republici Srpskoj na području opština Kalinovik i Gacko u planu je sedam elektrana na Neretvi i još četiri na njenim pritokama - ističe Topić.

Kako kaže, realizacijom ovih projekata bi se ovo područje nepovratno degradiralo, te dodaje da je neophodno da se ide u pravcu zaštite i održivog korišćenja ovog područja, kroz koje bi lokalne zajednice, ali i društvo imali mnogo veće benefite.

- Od Vlade RS očekujemo da će, uzimajući u obzir sve navedene činjenice, proglasiti Zaštićeno stanište "Neretva", koje će ujedno biti i površinski najveće zaštićeno područje u RS. Svakako nastavljamo sa našim istraživanjem, pa ćemo i ove godine organizovati sedmodnevni kamp pod nazivom "Sedmica nauke na Neretvi" koji će biti održan od 30. maja do 7. juna. Cilj nam je da još više istražimo ovo područje i da utvrdimo njegovo prirodno bogatstvo jer razumevanje prirode je najbolji način da shvatimo kako njom da upravljamo i budemo u harmoniji, na obostranu korist - istakao je Topić.

(Telegraf.rs)

Video: Redak snimak iz divljine još ređe zveri: Snežni leopard u svom punom sjaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA