Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko je novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegovo biskupsko geslo je "U Tebe se, Gospodine, uzdam"

  • 0
Zagreb, Markov trg, Hrvatska Crkva Svetog Marka na Markovom trgu u Zagrebu. Foto: Shutterstock

Svečanim liturgijskim slavljem službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je monsinjor Dražen Kutleša. Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

"Nadbiskupe Dražene, po apostolskom nasledstvu postavljen si za pastira crkve zagrebačke. Neka te Gospodin prati svojim duhom da po primeru blaženih zagrebačkih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca verno upravljaš poverenim narodom i izgrađuješ crkvu kao prisutnost spasenja u svetu", rekao je Bozanić, prenosi HRT.

Monsinjor Dražen Kutleša u svojih 12 godina biskupske službe bio je 3 puta koadjutor, a postao je i predsednik HBK. Kutleša preuzima najveću nadbiskupiju u Hrvatskoj, s gotovo milonn vernika i dvestotinjak župa. Njegovo biskupsko geslo je "U Tebe se, Gospodine, uzdam".

Papa prihvatio povlačenje kardinala Bozanića

Podsetimo, 15. aprila 2023. papa Franjo prihvatio je "odreknuće" od službe dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te je istoga dana imenovao zagrebačkim nadbiskupom mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjega nadbiskupa koadjutora zagrebačkog.

Za biskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije Papa ga je imenovao 14. februara 2023. Do tada je bio splitsko-makarski nadbiskup, najpre koadjutor, od 2020, da bi 2022. preuzeo upravu tom nadbiskupijom.

Pre toga, od 2012. do 2020. bio je biskup Porečke i Pulske biskupije. Rođen je u Tomislavgradu 1968. Doktor je kanonskog prava. Papa Franjo imenovao ga je 13. jula 2022. članom Dikasterija za biskupe. Za predsednika HBK izabran je u oktobru 2022. Član je Stalnoga veća HBK, predsednik Pravne komisije i predsednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA