Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki šesti učenik u Crnoj Gori bio je žrtva vršnjačkog nasilja: "Odgovornost je na svima"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema podacima nevladine organizacije CGO puls rast vršnjačkog nasilja prepoznaje 77,6 odsto crnogorskih građana

  • 0
Vršnjačko nasilje, škola, učenici, tuča Foto: Shutterstock

Svaki šesti učenik u Crnoj Gori bio je žrtva vršnjačkog nasilja, dok je 43 odsto đaka svedočilo tome, podatak je Zavoda za školstvo. Alarm se upalio i šalje na poruku da su svi kao društo zakazali kada je u pitanju vršnjačko nasilje, kaže pravna savetnica u Građanskoj alijansi Ivana Đođić.

Prema podacima nevladine organizacije CGO puls rast vršnjačkog nasilja prepoznaje 77,6 odsto crnogorskih građana, a 94 odsto izražava veliku ili određenu brigu zbog ove pojave, dok većina ili 53,6 odsto smatra da Vlada Crne Gore ne reaguje adekvatno na ovaj ozbiljan problem, saopšteno je iz ovve NVO

"Odgovornost za rast vršnjačkog nasilja se usmerava ka brojnim akterima – od roditelja, maloletnih nasilnika, i obrazovnih institucija, preko medija i policije, pa do negativne društveno-političke klime, sudova, vlade, tužilaštva, političara, verskih zajednica", navodi se u saopštenju.

Ukazuju da prepoznavanje odgovornosti različitih aktera treba čitati i kao instrukciju ko sve treba da se osnaži da bi se ovaj problem, koji svi vide na gotovo identičan način, nezavisno od demografskih i drugih razlika u Crnoj Gori, suzbijao, preneo je portal RTCG.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA