Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradi se srednja verska škola u Podgorici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada je lani najavila da će finansirati tu srednju versku školu sa 900.000 evra

  • 0
Podgorica centar panorama grada Foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Iz Hrama Hristovog Vaskrsenja najavili su za nedelju, 7. maj početak radova na crkvi i srednjoj verskoj školi, Gimnaziji "Sveti Sava" u Podgorici.

"U nedelju 7. maja 2023. godine na Starom aerodromu, u Bulevaru Veljka Vlahovića kod Kipsa, početak radova na crkvi Svetog Save, kao i na Srednjoj verskoj školi, pravoslavnoj Gimnaziji Svetog Save, blagosloviće Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom i vernim narodom sa početkom u 12 časova", saopšteno je iz Hrama.

Vlada je u novembru prošle godine najavila da će finansirati tu srednju versku školu sa 900.000 evra.

Iz Ministarstva prosvjete su ranije rekli "Vijestima" da će Gimanzija "Sveti Sava", prema utvrđenom planu i programu rada, upisati dva odeljenja sa po 20 učenika.

"Novac im nije dodijeljen za rad, već za osnivanje verske škole, što je bilo predviđeno budžetom za 2022... Podrška verskim školama, prema Opštem zakonu o obrazovanju podrazumeva podršku za osnivanje ili rad škola. Odlukom Vlade Crne Gore, usvojen je predlog da se da podrška za osnivanje, dok će naredne godine, ukoliko se ta stavka predvidi budžetom za narednu godinu, dobiti podršku za rad, a na osnovu broja upisane dece", kazali su tad iz ministarstva.

Dozvolu za rad škole potpisala je, pred sam istek mandata, bivša ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, a u školi će se izvoditi nastava po obrazovnom programu koji važi za opšte gimnazije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA