Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriće u Hrvatskoj: Na Korčuli pronađen podvodni ostatak puta starog gotovo 7.000 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako se navodi, na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, kao što su kamene sekire

  • 9
Korčula Foto: Pixabay

U okviru podvodnih arheoloških istraživanja potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina, saopštili su arheolozi sa Univerziteta u Zadru.

Arheolozi su naveli da je ispod naslaga morskog mulja otkriven put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture s obalom ostrva Korčula.

Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile deo puta širokog četiri metra koji je spaja veštački stvoreno ostrvo s obalom.

Na osnovu analize drveta pronađenog u prošlom arheološkom istraživanju, celo naselje je datirano oko 4.900 godina pre nove ere, objavio je Index, a prenosi Tanjug.

 

Istovremeno, na drugom kraju ostrva Korčula, arheolozi Univerziteta u Zadru obavljaju kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina pored Vele Luke.

Vođa istraživanja Igor Borzić primetio je čudne strukture u moru uvale, a arheološki tim koji ispituje lokalitet Soline obavio je pregled središnjeg dela uvale Gradine i pronašao na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovetnog naselja kao i u Solinama, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, kao što su kamene sekire.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Net

    7. maj 2023 | 15:15

    NI LISABON NI ATENA! Vinkovci, najstariji europski grad, s 8300 godina neprekidnog života.

  • Djape

    7. maj 2023 | 11:47

    Hrvati najstariji narod. Pretekli lepenski vir

  • Hoky

    7. maj 2023 | 12:19

    Hrvati su to gradili sa teskom mukom i sada pokazuju sta sve imaju od svojih predaka..Naravno šala.. Ne uzimajte ovo za istinu. Oni nisu sagradili nista za svoje postojanje sto se moze nazvati istorijskim.. Istina ali tako je..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA