Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno kako je "pao" Hrvat iz kavačkog klana u Kolumbiji: Policija čekala jedan momenat

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vulić je živeo nekoliko godina pod lažnim imenom u Kolumbiji

  • 2
Kolumbija hapšenje hrvata M V Foto: Dirección de Investigación Criminal e INTERPOL

U Kolumbiji je uhapšen jedan od najtraženijih hrvatskih begunaca, Manuel Vulić (37) koga je tražio i Evropol, a hrvatski mediji objavili su detalje hapšenja.

Vulić je, naime, živeo nekoliko godina pod lažnim imenom u Kolumbiji.

Više od deset godina bio je na Interpolovoj listi najtraženijih svetskih begunaca, a policijama na više kontinenata uspešno je bežao sve dok nedavno nije uhapšen u dugo pripremanoj operaciji kolumbijske policijske Direkcije za istrage i međunarodnu policijsku saradnju.

Kako piše hrvatski portal 24sata.hr prošle sedmice se u luksuzni hotel u kolumbijskim Andama, na 1.411 metara nadmorske visine, čekirao jedan visoki Slovenac star tridesetak godina.

Zakupio je dve sobe u hotelu i rekao da je došao s porodicom da proslavi rođendan nekoga od njih. Na dokumentima koja je dao na recepciji piše da je rođen 4. aprila i da se zove Borut Mozgan.

Jedini je problem što je on Hrvat, što se ne zove Borut nego Manuel Vulić (37) zvani “Otrov”. Smatra se jednim od ključnih operativaca Darka Šarića iz kavačkog klana - i što mu je, prema Interpolovoj poternici, pravi rođendan 25. aprila.

Kako piše Večernji list, nije uhapšen pred suprugom i decom jer su policajci, koji su ga celo vreme nadzirali, pričekali da se udalji od njih, a potom su iskoristili priliku i presreli ga dok je sam vozio automobil. Kod njega su pronašli slovenački pasoš, ličnu kartu i vozačku dozvolu, kao i policijsku značku koja je glasila na ime Borut Mozgan.

Uhapšen je na šestom kilometru autoputa koji vodi od Pereire. Bio u bermudama sa kačketom, preplanuo od sunca. Policija mu je naredila da legne na pod, uzela dokumenta koja je navodno izdala slovenačka policija 2019. godine.

Naime, Vulić je godinama živeo u Kolumbiji, predstavljajući se kao Slovenac, policajac koji sprovodi međunarodne istrage. Rođeni Zagrepčanin bio je, kako su Kolumbijcima dojavili iz FBI-ja, ključni čovek Darka Šarića na terenu u Kolumbiji i nećak Petra Ćosića zvanog Šarac, bivšeg specijalca koji je predvodio grupu uhapšenu 2011. zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina iz Brazila, piše 24sata.hr.

Krijumčarili su ga krijući drogu u kontejnerima s voćem, najčešće bananama. Dugogodišnji je, kažu, prijatelj i saradnik Darka Šarića, još od vremena provedenog u JNA. Naknadno je protiv njega podignuta još jedna optužnica zbog šverca kokaina i to je, prema USKOK-u, hrvatski krak kavčanskoga klana.

Šarić je prema svemu sudeći naručio ubistvo Milana Milovca zvanog Cigla, svog čoveka u Ekvadoru koji se krio pod lažnim identitetom Marko Patricio Markovic Gomez, jer se navodno otrgao kontroli i presekao mu veze s dobavljačima kokaina.

Za njegovo praćenje bio je zadužen upravo Vulić zvani "Otrov" ili kako Kolumbijci kažu - “Veneno”.

Vulićevi ljudi pratili su Milovca na motoru dok je odlazio u teretanu, pa ga 13. novembra 2020. presreli u ekvadorskom gradu Samborodnon dok se vozio - izrešetali su automobil marke "ford eksplorer" su i teško ga ranili u vrat.

Ostao je paralizovn, ali je preživeo. Ni nakon toga nisu odustali. Angažovali su lokalne kriminalce, Kolumbijce, ali jedan od njih uhapšen je nadomak cilja, a kod drugoga su pronašli odvijač. Dali su mu detaljna uputstva kako odspojiti uređaj za održavanje na životu. Činili su sve da Milovac ne preživi strahujući da ne postane svedok saradnik, ali se oporavio i otpušten je. Ipak već sutradan mu je pozlilo i umro je od infarkta.

Šariću se inače 12 godina sudilo za šverc kokaina - najpre je dobio 20 godina, pa 15 godina, a onda mu je žalbeni sud smanjio kaznu za godinu dana - po presudi od kraja prošle godine osuđen je na 14 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Video: Na periferiji Madrida uhapšeni kriminalci povezani sa kavačkim klanom: Snimak upada policije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA