Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon tragedije u Beogradu, uvode se rigorozne mere u obrazovnim ustanovama u Srpskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

U većini škola prošle sedmice održani su sastanci sa stručnjacima, policijom i roditeljima, o tome kako postupiti i zaštiti učenike u novonastaloj situaciji

  • 2
Škola učionica učenici nastavnik Foto: Shutterstock

Nakon tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, Vlada Republike Srpske donela je rigorozne mere koje će se ubuduće primenjivati u obrazovnim ustanovama.

Vlada Republike Srpske na vanrednoj sednici odlučila je da će đaci ubuduće biti testirani na opojne droge, redovno i vanredno, kao i da će biti zabranjena upotreba mobilnih telefona na nastavi, piše Srpskainfo.

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je da to neće moći da spreče ni oni roditelji koji preteruju u zahtevima za maksimalnom slobodom.

Takođe, poručeno je da će svi školski objekti imati ogradu kako bi bila pojačana bezbednost.

Dodik je precizirao da će škole koje to nisu, biti ograđene u narednih godinu dana i da će pristup školi imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smeni.

Jer po njegovim rečima, mnogo je situacija da stariji đaci iz škola, slobodno vreme, odnosno vreme kada nemaju nastavu, provode u krugu škole i prave atmosferu koja može da izazove vršnjačko nasilje.

U većini škola prošle sedmice održani su sastanci sa stručnjacima, policijom i roditeljima, o tome kako postupiti i zaštiti učenike u novonastaloj situaciji. Što se tiče mera Vlade RS, podržavaju ih, ali i čekaju pojašnjenje kako će biti sprovedene u školama.

Momir Bratić ispred Aktiva direktora srednjih škola Hercegovine govori da su imali sastanak multisektorskog tima, na kome je zaključeno da je bezbednost u ovoj regiji zadovoljavajuća.

Što se tiče, mobilnih telefona, primećeno je da ih deca donose u školu, a profesori su se više puta žalili da je potrebno zabraniti njihovu upotrebu.

"Prema pravilniku o disciplinskim merama upotreba telefona je zabranjena na časovima, ali nekada se desi, da ipak neko koristi telefon", ističe on.

I u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci potvrđuju da đaci nose mobilne telefone, zbog čega podržavaju mere da se ta oblast uredi.

"Čekamo instrukcije, da vidimo da li ta zabrana važi za celodnevni boravak u školi ili samo na času. Da li će deca ostavljati telefone kući ili će ih moći koristiti na velikom odmoru ako trebaju nekoga pozvati, to će neko pojasniti", kaže direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, Boris Spasojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krug dvojke

    8. maj 2023 | 10:14

    Tamo je svakako sve manje dece u skolama..

  • Branka

    8. maj 2023 | 12:28

    Vidimo, direktor skolske Uprave bi da vrati ucenike u prostorije gde su im drugovi pobijeni a direktorka skole se ne oglasava kao da ta skola nije imala direktora, umesto da oboje daju ostavke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA