Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksa Šantić i Tin Ujević se vratili u Mostar, a evo čija imena ulice više neće nositi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ime pesnika Alekse Šantića konačno vraćeno u polovinu ulice.

  • 1
Aleksa Šantić Aleksa Šantić / Izvor: Wikipedia

Deset meseci, koliko je prošlo od odluke Gradskog veća Mostara kojom su promenjeni naziva šest ulica, a koje su više od četvrt veka nosile imena ustaških zločinaca, danas je otpočelo postavljanje ploča s novim imenima.

Odlukom Gradskog veća Mostara ulica Mile Budaka, poznatija kao Gornja Šantićeva je vratila svoj stari naziv, odnosno, preimenovana je u Alekse Šantića kakav je nosila i pre rata, javlja "Dnevni avaz".

Ulica Vokića i Lorkovića je nazvana po Tinu Ujeviću, a Rafaela Bobana ponela je naziv po fra Ljudevitu Lasti.

Ulica Jure Francetića dobila je naziv Humska ulica, a tabornika Ive Zelenike je nazvana Ciglana ulica. Ulica župana Đure Spuževića nazvana je imenom Ismeta Ice Voljevice.

Grupa iz NDH na čelu s Milom Budakom, osnivačem ustaškog pokreta i visokopozicioniranom činovnikom NDH, kao i ministrima zloglasne Vlade NDH i ustaškim oficirima iz Drugog svetskog rata poput Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića su se među prvima "uselili" u Mostar , kada je u februaru 1995.godine promenjen naziv 41 ulice i trga.

Potom je u maju, komisija na čelu s Jadranom Topićem kreirala 31 novi naziv, kada je, između ostalih, grad na Neretvi dobio ulicu Viteza Rafaela Bobana. Tom ustaškom krvniku je titulu vitez dao baš Ante Pavelić.

U najkraćem, tadašnja vlast je izbrisala skoro sva imena svojih prethodnika, pa su iz Mostara nestali Matija Gubec i Vladimir Nazor.

Iako su pojedini nazivi udomaćili, nasreću, većina Mostaraca, naprimer, Liska ulicu i dalje tako zove umesto kneza Mihajla Viševića Humskog. Ovaj knez nije jedini u Mostaru, tu su i Branimir, Domagoj, Višeslav, biskupi Buconjić, Čule, Barišić, akademici, doktori, hajduci,ali i kardinal Stepinac. U Mostaru "stanuju" i kraljevi Tvrtko, Petar Krešimir, Tomislav... dok su druge strane grada ulice zadržale imena koja su imala pre rata.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju spiskovi dece koje je od ustaškog noža spasila Diana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA