Vreme čitanja: oko 4 min.

Haos u Čačincima: Poplava uništila vrtić, meštani prestravljeni "bilo je kao na filmu"

Vreme čitanja: oko 4 min.

U nevremenu koje je u petak oko 15.30 zahvatilo tu opštinu u potpunosti je uništen Dečiji vrtić Lipa u Čačincima kod Slatine, vredan oko sedam miliona kuna

  • 2
Poplava u kući, stanu , kuća , stan Foto-ilustracija: Shutterstock

Neko će morati da odgovara za odluku da se na ovom mestu izgradi vrtić. Bio sam dete od deset godina i sećam se da je ovde uvek bila poplava kada su bile velike kiše, priča meštanin Čačine.

U nevremenu koje je u petak oko 15.30 zahvatilo tu opštinu u potpunosti je uništen Dečiji vrtić Lipa u Čačincima kod Slatine, vredan oko sedam miliona kuna, piše 24sata.hr

Voda koja je pala sa Papuka prekrila je zgradu do visine od oko tri metra, unutra je sve uništeno, podovi su se podigli, sve izgleda kao da je pala bomba. U subotu su vatrogasci, zaposleni u vrtiću, roditelji dece koja pohađaju taj vrtić, meštani Čačinca spasili šta se spasti moglo, a ostalo je malo.

- Vidio se samo mali deo prozora, sve je bilo pod vodom. Kada je počelo nevreme, pozvala me je domaćica i rekla da je voda počela da ulazi u vrtić. Došao sam ne misleći da će se sve ovo desiti, voda mi je bila do članaka i pokušali smo da je izbacimo, nismo gledali šta se dešava napolju. U jednom trenutku mi je kolega rekao da pogledam kroz prozor. Kao na filmu video sam talase vode kako prelaze preko igrališta susednog fudbalskog kluba ka nama. Uspeli smo da izvadimo samo nekoliko registratora sa dokumentima, istrčali smo napolje, kada smo izašli voda mi je bila do pojasa. Strašno – rekla je Ana Krmpotić, direktorka vrtića koja je neumorno radila da spase što se spasti moglo.

Pre samo godinu i po dana, kada je vrtić počeo sa radom, sa uzbuđenjem je pričala o novom vrtiću na koji je u subotu sa žaljenjem pogledala. Prema njenim saznanjima, slična poplava je bila i 1997. godine, kada su samo golovi izašli iz vode na fudbalskom terenu. Uprkos tome, neko je doneo odluku da se na tom mestu izgradi vrtić.

– Vrtić je pohađalo oko sedamdesetoro dece od jaslenih do starijih grupa. Nešto pre nevremena u vrtiću je bilo još dvoje dece, po njih su, srećom, došli roditelji. Ne mogu ni da pomislim šta bi bilo da je nevreme došlo dok su deca bila u vrtiću – rekla je direktorka koja smatra da su okolni kanali i manja propusnost ispod železničke pruge Čačinci – Mikleuš glavni razlog da se u samo Za pola sata ceo prostor na kome se nalazio vrtić pretvorio se u jezero duboko tri metra.

Dužno je bilo videti vrtićki nameštaj koji su mališani koristili samo nekoliko sati ranije. Pod vodom su pronađena njihova umetnička dela, cipele i delovi odeće. Vatrogasci ulažu nadljudske napore da uklone nameštaj, roditelji dolaze i traže stvari svoje dece.

– Svaki put kada bi u ovoj rupi u kojoj je izgrađen vrtić padala jaka kiša, pojavila bi se voda. Dvoje moje dece ide u vrtić, pa šta da radim ubuduće, da svaki put kad pogledam u oblake iznad Papuka, da kad god počne da pada kiša, trčim u vrtić da pokupim svoju decu. U Čačincima ima toliko mesta, a uprkos tome su "uvalili" vrtić u rupu, bilo je pitanje vremena kada će se to desiti – rekla je Sandra Hrnjić, majka dvoje dece koja su pohađala vrtić Lipa.

I nije samo ona ogorčena, nego i svi ostali roditelji, pa i oni meštani koji nemaju decu vrtićkog uzrasta.

- Ovde ima posla za istražitelje, neko će morati da odgovara za odluku da se gradi vrtić na ovom mestu. Bio sam dete od deset godina i sećam se da je ovde uvek bila poplava kada su bile velike kiše. Tamo su držali kirvaj, preselili su ih i odlučili da naprave vrtić, gde su mislili da će biti – rekao je jedan meštanin Čačine, koji je ljut na profesiju koja je po njemu partijska, a ljuta je i na HŽ koji mu nije dozvolio da prugom napravi veći propust koji bi mogao primiti svu vodu koja je dolazila kanalima iz Papuka.

- Ovo je strašno što se desilo, osim vode, vrtiću su svakodnevno ugrožavala i vozila, jer se nalazi ispod veoma frekventnog puta Orahovica - Slatina, osim automobila, ovim putem voze i teški kamioni, šta bi bilo. Ako je neko od njih sleteo sa puta i zaletio se u vrtić u kome ima dece – rekao je meštanin Čačinca.

Usled strašnog nevremena nije stradao samo vrtić, uništene su i prostorije obližnjeg fudbalskog kluba, a oštećeno je i nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u okolini. Šteta je ogromna, pa se očekuje da će župan Virovitičko podravske županije proglasiti elementarnu nepogodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORAN

    13. maj 2023 | 15:54

    Ništa čudno.....na Papuku u blizini je nekad bilo Srba koji su vredno radili i čini 99% populaciju tog Papuka održavali ga u životu a već 32 godine tamo nema nikoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA