Vreme čitanja: oko 2 min.

Branislav je najstariji crnogorski brucoš: Upisao fakultet sa 88 godina, za mnoge heroj, a ima poruku za mlade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Andrea potvrđuje da deka na fakultet dolazi svaki dan, kao i da se divi njegovoj volji i posvećenosti

  • 4
Branislav Radulović Foto: Youtube/Printscreen/TV PRVA

Branislav Radulović, poznatiji je kao najstariji crnogosrki brucoš. Ima 88 godina i na Mašinskom fakultetu u Podgorici klupu deli sa 70 godina mlađim kolegama.

- Čovek zaboravi na godine. Kad saberem njihove i moje godine i podelim, ja sam u proseku mlad. Kad vidim njihovu lepotu, veselost, vidim ogromni potencijal Crne Gore, oni će biti veliki naučnici - priča Branislav dok sedi u klupi sa ostalim akademcima.

Kako kaže njegova unuka Andrea Mihailović, deka se prvo obratio njoj sa nesvakidašnjom idejom. Šaputom je pitao da li bi je obrukao ukoliko bi upisao fakultet, jer je ona ipak saradnik u nastavi.

- Meni je to bilo zadivljujuće. Nisam ni sama bila svesna koliko je rešen i posvećen obavezama, to mu je dalo novi elan i volju - navodi Andrea.

Istina je da postoje mnogi drugi načini za popunjavanje penzionerskih dana i svakodnevno im svedočimo gde god da se nađemo. Ali, Branislav bira akademski put.

- Savetujem brucošima da dolaze redovno na predavanje i slušaju, kod kuće onda neće morati da uče ni sat vremena. Profesori se trude da približe nastavu studentima da mogu da shvate sve detalje. Nema razloga da se stide da pitaju sve što im nije jasno - poručuje deka brucoš.

Unuka Andrea potvrđuje da se plašila reakcije ostatka porodice. Na početku je i bilo negodovanja, te je stvar uzela u svoje ruke.

- Ja sam imala ideju da upiše animalnu proizvodnju jer je strastveni pčelar, ali kada je on pogledao program, odlučio se za drumski saobraćaj. Bila sam u strahu jer je taj smer izuzetno težak, ali bio je odlučan da ga upiše. Najviše smo se plašili babine reakcije, a kada smo joj saopštili rekla je da joj je pao kamen sa srca jer će sada sedeti kod kuće i učiti umesto da ide po šumama i gorama i traži pčele - potvrđuje unuka.

Studije traju, ispitni rokovi znaju da se zakomplikuju, ali čini se da je Branislav najponosniji na sopstvenu odluku. Jedna podrška u brucoškim danima, posebno mu je važna.

- Ponosna sam od srca i on meni daje podršku i ja njemu. Ako on može da uči sa onoliko godina, onda mogu i ja. On je moj heroj! - kaže Branislavljeva praunuka Lea.

Andrea potvrđuje da deka na fakultet dolazi svaki dan, kao i da se divi njegovoj volji i posvećenosti.

- On rušilački prkosi svim stereotipima. Deda je pravi ponos - zaključuje ona, a svi se nadaju da će aplauzom pozdraviti njegov diplomski ispit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • đetić

    15. maj 2023 | 07:38

    u studentskom gradu na novom beogradu : kaže otac sinu Bogumi mali ti kako oćeš ali ja i đed idemo kući

  • Boža zemunac

    15. maj 2023 | 06:29

    Bravo deda. Živ i zdrav bio.

  • sasa

    15. maj 2023 | 06:49

    Svaka čast u tim godinama, crnogorci su u mnogim oblastima neprikosnoveni svetski prvacim Evo moj komšija Rade uskoro puni 86 godina i višegodišnji je svetski broj jedan što se tiče spavanja i ležanja, svi ostali se bore za drugo mesto,njemu je obezbeđeno mesto u kući slavnih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA