Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas narandžasto upozorenje za Hrvatsku: Moguće poplave i prekidi snabedvanja strujom i vodom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tamošnji hidrometeorološki zavod upozorava na vetar jačine 130 km/h

  • 0
Hrvatska, kiša, vreme Foto: Shutterstock

Budite svesni opasnosti i obratite pažnju, savetujemo javnost da izbegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja, upozorava Državni hidrometorološki zavod Hrvatske. Crveno upozorenje izdato je sutra za Velebitski kanal zbog moguće jake i vrlo jake, tokom noći i jutra mestimično olujne bure. Najjači udari vetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

"Vreme je vrlo opasno i podrazumeva opasnost za zdravlje, pa i za život, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svesni opasnosti, obratite pažnju i pratite najnovije vremenske izveštaje. Savetujemo javnost da izbegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je verovatno da trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju - upozorava DHMZ.

Za područje karlovačke regije izdato je narandžasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom padavina više od 80 mm.

"Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdevanja vodom. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima", poručuju iz DHMZ-a.

Također, narandžasto upozorenje izdato je za Zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće pojačane do jake, mestimično vrlo jake bure s najjačim udarima vetra 35-60 čvorova (65-110 km/h), te područje severne, srednje i južne Dalmacije gde se očekuje jak i vrlo jak jugo, mestimično moguć i olujni jugo, s najjačim udarima vetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

"Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku pre početka potencijalno opasnog vetra i valova. Verovatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju - apeluju iz DHMZ-a, prenosi 24.sata.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA