Vreme čitanja: oko 1 min.

Sarajevski alpinista pred Mont Everestom: U "zoni smrti", naredni sati ključni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednji put kad se javio bio je na 8.000 metara visine i temperaturi ispod 40 stepeni

  • 0
Mont Everest Foto: Pixabay/simon

Sarajevski triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić, koji je u ekspediciji na najviši vrh Azije i sveta Mont Everest trenutno se nalazi u takozvanoj "zoni smrti", kako je nazivaju alpinisti.

Alpinista Gafić Muhamed, jedina osoba s kojom je Tomo u kontaktu putem Garmin inReach satelitskog lokatora tokom završnog uspona na krov sveta na visini od 8.848 metara nadmorske visine, kazao je da je današnji dan ključan za Tomislava.

"Sedeća 24 sata će biti presudna za Tomu. Ako krene prema vrhu po oluji šanse su mu male. Ako bude predugo čekao ostaće bez rezerve kiseonika. Ostaje treće: Nada da će se celi univerzum ujediniti da mu pomogne", kazao je juče Gafić, prenose Nezavisne novine.

On je dodao da je Tomislav, u vreme poslednjeg javljanja (16:12, 15.05.) bio na 8.000 metara nadmorske visine, i na temperaturi od -40.

"Čekamo sledeći izveštaj koji je najavio za sutra. Tomo je uradio sve što je do njega, spremao se danima i došao je nadomak cilja, spreman je za nimalo lak završni uspon do vrha na 8.850 metara. Univerzume, na tebe je red!", naveo je Gafić.

Sarajlija je, podsetimo, na put prema krovu sveta krenuo 31. marta, a planirao je da se njegova ekspedicija vrati do 3. juna.

Put do vrha Mont Everesta vodi preko 18 pristupnih staza, a Cvitanušić je planirao da se u drugoj polovini maja popne na sam vrh.

Zona smrti

Inače, kada se pređe 8.000 metara nadmorske visine, ulazi se u takozvanu zonu smrti.

Vazduh je toliko razređen da je moguće da dođe do gušenja. Oluje mogu da onemoguće napuštanje šatora na period od nekoliko dana, spasavanja alpinista helikopterom su gotovo neizvodljiva.

Stopa smrtnosti iznosi četiri na svakih 100 koji stignu na vrh.

Iako se dugo fizički priprema za ovaj poduhvat, smatra se da je ono što alpinista nosi u glavi presudno u pohodu na najviši vrh sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA