Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavljeno suđenje Hrvatima u Zambiji, otkriveno ko je decu preveo preko granice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle sedmice Hrvati su se na Visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za optužbe.

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Osmoro Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine ljudima nakon što su iz DR Konga usvojili četvoro dece u sredu su se ponovno pojavili na sudu.

Pred sutkinjom Visokog suda Meri Mulandom svedočila je Prešs Nkamba, koja radi u imigracijskoj službi. Kako je rekla, 5. decembra prošle godine srela je muškarca po imenu Ntumba iz kongoanske ambasade, prenosi dnevnik.hr.

"Došao je u kancelariju i kazao da ide na kongoansku stranu po neke ljude koji su u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodni aerodrom Sajmon Mvansa Kapvepve", rekla je na ona na sudu.

"Preko WhatsAppa su mi prosleđeni pasoši, papiri za usvajanje i overene kopije matičnih knjiga", opisala je Nkandu. Ntumba se kasnije vratio s dokumentima i decom.

Rekao joj je da su roditelji već u Ndoli i da čekaju decu. Skenirala je pasoše i odobrila mu prolaz.

Ističe da decu nije podvrgla uobičajenom skeniranju dokumenata jer su maloletna i sa diplomatom. Svedokinju su ispitali i advokati Hrvata.

"Kao imigracijski službenik, nakon što mi se pošalju dokumenta, nisam dužna da ih istražujem", rekla je. Ona trenutno ne radi jer je suspendovana.

Ispitana je i recepcionerka u pansionu "Spree". Grupu belaca poslednji put na prijavi u pansion je videla 2. decembra. Tada su se pojavile i crnkinje sa decom u pratnji muškarca koji je zaposlenima pansiona nakon upita o belcima zapretio otkazom, rekla je ona.

"6. decembra sam ujutru videla belce kako izlaze iz sobe i igraju se sa crnom decom. Kasnije sam videla dva belca kako dolaze na recepciju s crnom bebom i pitaju imam li kanilu", kazala je i dodala da ih je pitala u čemu je problem, na šta su joj odgovorili da dete ima temperaturu i otišli.

Pernaru izdato upozorenje

"24 sata" saznaju da su advokati odbrane sudu prijavili Pernara zbog objavljivanja sudskih postupaka na društvenim mrežama. Sutkinja je Pernara upozorila da prestane s objavama.

O ročištu se oglasio i oboleli Ivan Pernar, koji je trebalo da svedoči. Iako ima malariju, prati sve što se događa i komentariše tolk suđenja na svom kanalu na Telegramu.

Navodi da je tužilaštvo sudu pokazalo dečja dokumenta i pečate na dokumentima, te da je sud uvažio dokumente kao dokaz.

"Desetero optuženih brani sedmoro svedoka. Advokat optuženih tvrdi da ta dokumenta ne bi trebalo prihvatiti kao dokaz", napisao je Pernar.

Izjasnili se da nisu krivi

Prošle sedmice Hrvati su se na Visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za optužbe.

Svedoci tužilaštva trebalo bi da budu saslušani do petka. Jedan od njih biće i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, koji nema nikakve veze sa usvajanjima. Pernar je na svojem kanalu na Telegramu objavio da će svedočiti najverovatnije u četvrtak ili petak.

Njegovo svedočenje je pomereno, kako je sam objasnio, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Naime, oboleo je od malarije.

Pernar se već duže vreme nalazi u Zambiji, a tužilaštvu se sam ponudio kao svedok.

Nakon što sutkinja sasluša sve svedoke tužilaštva, odlučuje ima li potrebe za iznošenjem obrane. Naime, ako odluči da tužilaštvo nije uspelo da dokaže optužbe, ona prekida suđenje i odbrana se ne iznosi, a optuženi se oslobađaju svih optužbi, otkrili su izvori iz Zambije.

(Telegraf.rs)

Video: Lepe želje: Za Božić, od očuha tražila da je usvoji, a njen pravi otac se uopšte ne buni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA