Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok se veliki deo Hrvatske bori sa poplavama, Slavonci bitku biju sa komarcima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekuje se da će ove godine broj komaraca premašiti sezonu 2021.

  • 0
Komarci FOTO: Pixabay

Dok veliki deo Hrvatske vodi bitku s poplavama, u Slavoniji se bore sa najezdom komaraca, a stvar je otišla toliko daleko da je Grad Osijek zatražio dozvolu za tretman na području gde ih je najviše, a to je Kopački Rit, piše hrvatski portal Dnevnik.

Jedan stanovnik Osijeka ispričao je da od najezde komaraca ne može ništa da se radi.

"Uđeš u baštu... Komarci pojedoše. Juče sam probao da kosim naveče oko 17 sati. Nisam mogao od njih, lete u oči, u usta. Jednostavno nisam mogao, morao sam da prestanem", kaže Dragoljub.

Pune su i prostorije Udruženja "Mogu" za terapijsko jahanje. Njihove životinje ne mogu da se odbrane od krvopija.

"Životinje su bukvalno u plikovima. Čak beže s paše kad ih pustimo koliko ih napadaju. Pokušavaju da se odbrane s repom i glavom, čak ih prskamo s kojekakvim sredstvima, ali nema efekta", rekla je predsednica tog udruženja Marijana Koprivnjak.

Da sredstva nisu delotvorna, kaže i sveštenik Ivan i dodaje da ni deca u podne ne mogu da se igraju. “Imam osećaj da su veći, više nema ono u podne ih nema, tu su i ujutru i naveče. Tokom celog dana", kaže otac Ivan i dodaje da šetnje kraj Drave ne dolaze u obzir.

Invaziju komaraca doneli su visoki vodostaji Drave i Dunava. "Najviše ih ima u pačkom ritu. To je oko 13.000 komaraca u klopci. Idući je Sarvaš s 5.000 komaraca. Oni još nisu svi doleteli, očekujemo da će se broj i dalje povećavati", rekao je Hrvoje Bekina iz NZ ZJZ-a.

Očekuje se da će ove godine broj komaraca premašiti sezonu 2021. kad ih je u klopci bilo 45.000.

U međuvremenu, kako javlja osječki "Glas Slavonije",  gradske službe su odlučile da se krene u akciju suzbijanja ovih insekata.

Zamenikgradonačelnika Dragan Vulin u sredu je izneo detalje.

- Grad Osijek na sebe preuzima u celosti finansiranje i realizaciju larvicidnih tretmama na poplavnim područjima opština Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut. Istraživanja su pokazala kako je to područje s kog 95 odsto komaraca, takozvanih poplavnih, dolazi u Osijek. S tim smo se poplavnim komarcima do sada borili samo u gradu, ali kada oni dođu u Osijek, već je kasno. Želimo, dakle, da sprečimo njihov nastanak upravo na tom poplavnom području. Uz to, financiraćemo u 90-procentnom iznosu takozvane korektivne adulticidne tretmane na tom području, a opštine će na sebe preuzeti preostalih deset odsto - rekao je Vulin.

Komarci su se pojavili u Osijeku, pa adulticidni tretmani počinju u četvrtak, nastavljaju se u petak, te celi vikend sa zemlje i iz vazduha. Za petak u večernjim satima Vulin je najavio avio-tretman iznad celog grada.

- To je takođe novost, jer prethodnih godina avion nije smeo da leti iznad grada, ali izvođač sada ima dvomotorni avion, što doozvoljava takvu operaciju. Počinjemo u petak, prema potrebi nastavljamo celog vikenda - istakao je Vulin.

Grad Osijek u svom je budžetu za borbu protiv komaraca osigurao 700.000 evra, sa dodatnih 200.000 pridružiće se i Osječko-baranjska županija.

Grad Osijek zatražio je od Ministarstva privrede i održivog razvoja dozvolu da se omogući i larvicidno tretiranje rubnih područja Parka prirode Kopački rit.

"To je isto nužno za delotvornu borbu protiv komaraca, jer komarci koji završe u Osijeku dolaze iz tog južnog dela Kopačkog rita", rekao je Vulin.

Takođe, zatražena je finansijska pomoć Vlade Hrvatske, pa Vulin očekuje da će ove godine Grad Osijek za ovu namenu imati na raspolaganju iznos od 1,5 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sve o komarcima na jednom mestu: Koji tip ljudi najviše vole i kako se zaštititi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA