Vreme čitanja: oko 1 min.

U Gradišci se danas očekuje vrh plavnog talasa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će reka Sava danima još rasti

  • 0
Bosna i Hercegovina poplave Bihać Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Gradišci je proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava nakon što je vodostaj reke Save dostigao 700 centimetara, a vrh plavnog talasa očekuje se danas.

Šef gradskog Odseka civilne zaštite Slobodan Knežević je naveo da će vrh najavljenog plavnog talasa sutra proći kroz Gradišku, ali ne bi trebalo da ostaviti ozbiljnije posledice, s obzirom na to da su retenzije na hrvastkoj strani prilično prazne i mogu da prihvate vodu.

"Prateći stanje uzvodno, reka Sava će još par dana sigurno rasti i u Gradišci dostići nivo 730 cenimetara, kada se proglašava drugi stepen redovne odbrane od poplava, nakon čega se očekuje stagnacija i pad vodostaja", rekao je on, pišu Nezavisne.

Knežević je istakao da je Civilna zaštita u Gradišci u pripravnosti od početka obilnih padavina koje su izazvale delimično izlivanje planinskih rečica Lubine, Јavlanice i Vrbaške, navodeći da su se ove rečice povukle u korita, ali su još poplavljeni usevi.

On je rekao da se reke Sava prilikom vodostaja od 700 centimetara izliva samo u nebranjeno područje u selima Gašnica, Bistrica i Vrbaška, te da se ni u narednim danima ne očekuju veći problemi sa poplavama, prenosi Srna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA