Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši sveštenik iz Rijeke priznao da je seksualno zlostavljao 13 maloletnika: "Strašno mi je žao žrtava"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadbiskup Mate Uzinić juče je progovorio o slučajevima zlostavljanja u Crkvi

  • 0
Katolički sveštenik, Catholic priest Foto: Pixabay

Sveštenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Rijeci Milan Špehar priznao je danas da je seksualno zlostavljao 13 dečaka starosti između šest i 13 godina.

Nakon što je riječki nadbiskup Mate Uzinić obavestio javnost o prijavama i istragama koje je sproveo u prethodne dve i po godine, a koje su vezane za optužbe o zlostavljanju maloletnika i odraslih osoba u toj nadbiskupiji, hrvatski magazin Nacional objavio je priznanje jednog sveštenika.

Reč je o nekadašnjem rektoru Katoličkog bogoslovnog fakulteta Milana Špehara koji je rekao da je zlostavljao 13 dečaka starih između šest i 13 godina.

"Više se nisam osećao dostojnim biti sveštenik budući sam u mladosti, kroz kratko vreme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Niko za moja zlodela nije ni krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao žrtava mojih zlih dela. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, kajati se i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, pre svega, izleči sve one rane koje sam im ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga poverenja u mene i svešteničkoga zvanja", rekao je sveštenik pedofil, prenosi 24sata.hr.

Nadbiskup Mate Uzinić juče je progovorio o slučajevima zlostavljanja u Crkvi i rekao da je pokrenuo potrebne istrage i prijavio ih DORH-u. Tokom obraćanja na konferenciji za medije je i zaplakao.

Kako je rekao, u pitanju je ukupno devet slučajeva, od kojih se pet odnosi na optužbe zlostavljanja maloletnika, ostale su optužbe vezane za druge stvari.

Sveštenik je priznao krivicu i razrešen je crkvenih službi, međutim nove optužbe pojavljuju se 2018. godine kada se ponovo otvara istragu. On je priznao da je bilo više slučajeva (1987, 1988, 1922, 1993 i moguće 1994), kao i da se radi o 13 dečaka u rasponu od šest do 13 godina. Sveštenik se sam prijavio policiji za bludne radnje prema maloletnicima, nakon čega je tražio i dobio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža.

Uzinić je obavestio tužilaštvo u Rijeci, uz napomenu da je kvalifikacija zločina koje je priznao M.Š. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u prijavi policiji, kao i da se ne može isključiti mogućnost ponovnog izvršenja krivičnih dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA