Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovde se nalaze usvojena deca Hrvata koji su uhapšeni u Zambiji: Dečaka su odvojili od devojčica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlo je gotovo šest meseci, otkako su Hrvati uhapšeni u Zambiji poslednji put videli svoju usvojenu decu. Njihova usvajanja potvrdili su i hrvatski sudovi, deca su dobila hrvatska dokumenta i hrvatski su državljani

  • 0
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece Foto: Tanjug/AP

Deca koju su Hrvati usvojili, nakon čega su u Zambiji uhapšeni zbog navodne trgovine decom, nalaze se, kako saznaju 24 sata.hr od sagovornika iz Zambije, u maloletničkom zatvoru gde se smeštaju i napuštena deca koja žive na ulici.

Uz to su dečaka odvojili od devojčica. Naime, tri hrvatska para su usvojila devojčice u dobi od godine i po do četiri godine, dok je jedan par usvojio četvorogodišnjeg dečaka. On je sad odvojen od devojčica, što je za dete velika trauma s obzirom da su deca zajedno bila i u sirotištu u DR Kongu, nakon što su njihovi biološki roditelji odlučili da ih daju na usvajanje.

Četvoro dece koja su oduzeta njihovim usvojiteljima 7. decembra na aerodromu u Ndoli, nakon toga su zambijske vlasti smestile negde, ali do danas nije bilo poznato gde tačno.

Kako saznaje 24 sata.hr od dobro obaveštenih sagovornika, Zambija nema domove za nezbrinutu decu nego je reč o maloletničkom zatvoru u kojem se istovremeno nalaze i dosta starija deca koja su ulovljena s drogom ili u krađi, a koja su napuštena i žive na ulici.

Ta starija deca, sad su smeštena zajedno s ovim malenima koji su oduzeti njihovim roditeljima koji su ih usvojili.

Hrvatske vlasti još uvek nisu posetile decu iako se radi o hrvatskim državljanima, dodaje medij.

Treba napomenuti kako deca ne znaju engleski koji se priča u Zambiji, s obzirom da je u DR Kongo službeni jezik francuski.

Prošlo je gotovo šest meseci, otkako su Hrvati uhapšeni u Zambiji poslednji put videli svoju usvojenu decu. Njihova usvajanja potvrdili su i hrvatski sudovi, deca su dobila hrvatska dokumenta i hrvatski su državljani.

Gubi im se svaki trag otkako su ih zambijske imigracione službe 7. decembra na aerodromu u Ndoli uzeli njihovim usvojiteljima i odveli. I dok su njihove usvojitelje uhapsili i smestili u zatvor u kojem su ukupno proveli 65 dana, zambijske vlasti decu su smestile na tajnu lokaciju i sve od tada niko od predstavnika hrvatskih vlasti nije posetio decu.

Hrvati čekaju završetak suđenja u Zambiji koje se nastavlja u petak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA