Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasila se direktorka škole: Učiteljica je dobila otkaz zbog "sedam strašnih povreda"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona tvrdi da učiteljica nije reagovala na pretnje nasiljem

  • 0
Učionica, klupe, školska tabla, škola Foto: Shutterstock

Direktorka Osnovne škole Strožanac kod Splita tvrdi da učiteljica te škole nije dobila otkaz zato što je prijavila nasilje, već upravo suprotno.

Hrvatski mediji preneli su ranije da je razlog otkaza to što je učiteljica Zrinka Perković Dodig upozorila na vršnjačko nasilje, pre svega učenika petog razreda koji je nedavno u školu ušao s metalnom šipkom i pretio učitelju i učenicima.

Na probleme koje izaziva učenik već duže upozoravaju roditelji koji su i sami u martu tražili da se problematičan učenik prebaci iz razreda koji pohađaju njihova deca

Celi slučaj istražuje policija, a učiteljica je poručila da je podnela krivičnu prijavu zbog zataškavanja nasilja. Direktorka Žana Prižmić tvrdi potpuno suprotno. Jedan od razloga je, kaže, to što smenjena učiteljica nije reagovala na pretnje nasiljem.

"U ovom trenutku moja dužnost je da razjasnim ovaj nemili događaj. Dotična učiteljica nije dobila otkaz kao što se govorilo da je prijavila nasilje policiji. Dotična učiteljica dobila je otkaz zato što je učinila sedam stvari, strašnih povreda iz radnih odnosa i jedan od tih razloga je upravo njeno neprijavljivanje nasilničkog ponašanja. Dakle, nije postupila po protokolu o postupanju u takvim situacijama", rekla je Prižmić za RTL.

Smenjena učiteljica tvrdi suprotno. Rekla je da se obratila Tužilaštvu upravo zbog zataškavanja nasilja i da je protiv Prižmić podnela krivičnu prijavu.

"Nažalost, ljudi mogu prijavljivati. Svi imaju pravo na prijavljivanje. Izričito tvrdim da je škola, stručna služba po tom slučaju preduzela sve u skladu sa Zakonom i mi smo upravo ti koji su prijavili svim nadležnim institucijama što znači da dotična gospođa govori neistinite tvrdnje", kazala je direktorka.

Na pitanje da li tvrdi da je učiteljica nikada usmenim ili pisanim putem nije upozoravala na vršnjačko nasilje, direktorka je rekla upravo suprotno.

"Ona nije postupila po protokolu o postupanju za prijavljivanje vršnjačkog nasilja koje se dogodilo. Niz je okolnosti i dokaza što je učiteljica počinila. Prekršila je zakon u sedam stvari", naglasila je Prižmić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA