Vreme čitanja: oko 2 min.

Poplave u Čeliću napravile ogromnu štetu: U Živinicama strahuju od izlivanja reke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obilne kišne padavine dovele su i do pokretanja klizišta, u Banovićima i Doboj Istoku

  • 0
Bosna i Hercegovina poplave Bihać Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na području opštine Čelić sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog obilnijih poplava koje su zadesile to područje. S druge strane u staju pripravnosti se nalaze i u Živinicama, gde očekuju izlivanje Spreče u narednim danima.

Obilnije kišne padavine juče su uzrokovale probleme u nekoliko regija Bosne i Hercegovine, a najteža situacija je bila u Čeliću. U toj opštini dosad je evakuisano sedam porodica, a poplavljeno je blizu 30 objekata.

"Prema podacima sa terena najteže je stanje u naseljima Čelić, Brnjik, Lukavica, Ratkovići i Šibošnica. Prema prvim podacima sa terena 30 stambenih objekata je pod vodom i još više pomoćnih objekata, brojni lokalni putevi su u totalnom prekidu kao i nekoliko mostova koji su uništeni", naveli su iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Trenutno su u stanju pripravnosti i na području Živinica, gde su pravili prepreke u slučaju izlivanja reke Spreče, koja se još uvek nalazi u svom koritu. Iz Gradskog štaba civilne zaštite za Klix.ba je otvrđeno da su sve ekipe u pripravnosti.

"Trenutno stanje je u pogledu vodostaja reke Gostelje i Oskove, s obzirom da su juče pronele najveći nivo vodnog talasa. I dalje beležimo kontinuirani spori rast Spreče za koju očekujemo da će danas i sutra poprimiti značajniji vodostaj. U kontekstu toga smo branili jedno ugroženo područja izgradnjom nasipa u delu naselja Strašanj", kazao je za Klix.ba Enver Jukić, načelnik štaba Civilne zaštite u Živinicama.

Na području naselja Gračanica i Tupkovići došlo je do pojave bujičnih voda uzrokovane začepljenje odvodnih kanala, te je poplavljeno nekoliko stamenih objekata. Iz jednog od njih je izvršeno privremeno izmeštanje tročlane porodice.

Kada je reč o Lukavcu, usled naglih padavina juče je došlo do plavljenja više stambenih objekata u naseljima Hrvati, Huskići, Lukavac Mjesto i Lukavac Grad.

Usled obilnih kišnih padavina, te bujičnih lokalnih potoka, kao i oborinskih voda, došlo je do izlivanja više lokalnih potoka i rečica u Gračanici. Spreča se izlila iz korita te je više od 30 hektara zasejanog poljoprivrednog zemljišta pod vodom.

"Juče je u poslepodnevnim satima, zbog velike količine kišnih padavina došlo do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata na području Gradačca. Civilna zaštita je bila na terenu i intervenisala kroz podelu vreća i obezbjeđenje peska za punjenje", naveli su iz civilne zaštite TK.

Oborinske vode na području Tuzle juče su uzrokovale plavljenje saobraćajnica na više lokacija. Kada je reč o Doboj Istoku, usled porasta vodostaja reke Spreče i lokalnih vodotoka poplavljeno je oko pet hektara zemljišta u priobalnom području.

Obilne kišne padavine dovele su i do pokretanja klizišta, u Banovićima i Doboj Istoku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA