• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom obnove crkve u Zagrebu pronađen 171 grob

Vreme čitanja: oko 1 min.

U grobovima i oko njih pronađeni su krstovi, delovi odeće/nošnje, nakit i kovani novac

  • 1
Arheolog Arheologija Arheološki radovi Vlajkovićeva Skupština Srbije podzemna garaža

Foto: Mateja Beljan

Završena su zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Stenjevec - crkva Uznesenja Blažene Device Marije u Zagrebu, koja je u sklopu sanacija crkve sprovodio zagrebački Arheološki muzej, a pokazala su svu slojevitost lokaliteta i potvrdila njegov veliki potencijal.

Ta župna crkva oštećena je u seriji potresa 2020. godine, a u okviru sanacije, između ostalog, sprovode se i radovi na konstruktivnoj obnovi zvonika, prenosi Index.hr.

Ukupno je evidentiran i istražen 171 grob od kojih je određen broj samo parcijalno očuvan odnosno istražen. Kako je navedeno u izveštaju Arheološkog muzeja, u grobovima i okolo njih pronađeni su predmeti koji se mogu podeliti na nekoliko grupa: predmeti lične pobožnosti (krstovi, svetačke medaljice, delovi krunice), delovi odeće/nošnje (kopče, igle, ostaci tkanine), nakit (prstenje, broševi) i kovani novac.Od ukupnog broja grobova, njih 55 imalo je neki od predmeta, a pronađeni su i ostaci srednjovekovne i antičke keramike, stakla, kamenih kockica od mozaika, prenosi Tanjug.

Uz severnu stranu zvonika pronađena su i četiri groba koja potiču iz razdoblja kasnog srednjeg veka. Osim srednjovekovnih i novovekovnih nalaza, pronađeni su i ostaci rimske arhitekture.

Svi prikupljeni nalazi i uzorci pohranjeni su u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a kosti pokojnika će nakon pranja biti podvrgnute bioantropološkim analizama kako bismo dobili podatke o dobi i polu pokojnika i dobili jasniju sliku o životnim uslovima stanovnika srednjovekovnog i novovekovnog Stenjevca, poručili su iz muzeja.

Predmeti pronađeni u grobovima trajno će biti sačuvani u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a dugoročno je u planu uključivanje ovih nalaza u okviru stalne muzejske postavke, prenosi hrvatski portal.

(Telegraf.rs)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA