• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Parovi sa decom iz Zambije stigli u Hrvatsku: Želimo da ovo zaboravimo i počnemo živote kao novi roditelji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Čak ni u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu - poručili su.

 • 1
Hrvati Zambija trgovina ljudima usvojitelji usvajanje dece

Foto: Tanjug/AP

Četiri hrvatska para i četvoro njihove usvojene dece iz DR Konga, doputovali su danas avionom iz Zambije u Ljubljanu, odakle je nekima od njih obezbeđen prevoz do Zagreba kombijem, dok su drugi išli automobilima u privatnom aranžmanu.

Oni su se nakon povratka obratili javnosti saopštenjem koje prenosimo u celosti sa N1 televizije.

- Čak ni u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu. Bilo je izuzetno teško razdoblje u proteklih šest meseci i osećamo veliko olakšanje što se vraćamo kući sa svojom decom. Čak i u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu da će pravda pobediti. Želeli bismo da izrazimo našu srdačnu zahvalnost hrvatskoj Vladi, EU-u, našem zambijskom advokatskom timu, kao i dobrim ljudima u Zambiji i Hrvatskoj na njihovoj ljubaznosti i kontinuiranoj podršci tokom najizazovnijih okolnosti sa kojima smo se ikada suočili. Cenimo što su mediji zadržali oseetljivost na našu situaciju u svojim izvještavanjima i molimo vas da poštujete naše pravo na privatnost u nadolazećim danima i nedeljama dok želimo ostaviti ovo grozno iskustvo iza nas i započeti svoje živote kao novi roditelji. Hvala vam na razumevanju i podršci - poručili su.

U Ljubljani su ih dočekali ambasador RH u Sloveniji i predstavnice Ministarstva

- Dočekali su ih ambasador RH u Sloveniji i predstavnice Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike i Porodičnog centra kako bi ponudili podršku i pomoć, posebno za deecu - saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

- Od prvog dana nadležna Ambasada RH u Pretoriji, zajedno sa Upravom za konzularne poslove MVEP-a i celom diplomatskom mrežom, pružalo je pomoć pri povratku hrvatskih državljana - istaknuo je MVEP.

- Zahvaljujemo i međunarodnim partnerima, posebno Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći. Hrvatska Služba spoljnih poslova nastavlja profesionalno izvršavati svoj posao i pomagati u okviru svojih nadležnosti hrvatskim državljanima širom svijeta - navodi se u saopštenju.

Oslobođeni optužbi

Podsetimo, četiri hrvatska para su oslobođena optužbi na Visokom sudu u Ndoli, u Zambiji, pošto je sudija utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno delo trgovine decom ni da su dokumenti o usvojenju dece lažni.

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, rekao je da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inostrana sudska odluka, deca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

- Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata strana sudska odluka, deca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati - rekao je Malenica.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela decu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o usvajanhju, a MUP izdao hrvatske dokumente. No parovi su uhapšeni 7. decembar na aerodromu u Ndoli, kad su sa decom nameravali napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i na trgovinu decom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mama Leone

  3. jun 2023 | 21:08

  Ma nema dece u Evropi. Idemo mi u Afriku. Kad mogu Madona u Angelina Dzoli, hocu i ja crnce.

  6
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA