Vreme čitanja: oko 3 min.

Ubistvo bogatog Ljubomira organizovala supruga pre 28 godina, sada u Panami uhapšen "mozak operacije"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jezivo ubistvo Ljubomira Novaka rasplesće se tek posle sedam godina i sud će na 15 godina zatvora osuditi njegovu suprugu Snježanu

  • 0

Prošlo je 28 godina od ubistva Ljubomira Novaka na Kvarneru, a policija u Panami uhapsila je tokom vikenda muškarca koji se dovodi u vezu sa tim slučajem.

Ljubomir je ubijen 27. decembra 1995. godine, dok je sa suprugom trčao uz obalu. Kako piše Jutarnji list, ta noć nije bila idealna za trčanje zbog bure, ali je Ljubomirova supruga Snježana bila neumoljiva u nagovoranju, pa je dvoje supružnika ipak krenulo na rekreaciju.

Kod skladišta tadašnjeg Jadrankomerca Snježana se odvojila od Ljubomira, otrčala napred, a odmah potom začuli su se hici iz sačmarice. Njen suprug bio je pogođen u leđa, na mestu je ostao mrtav.

Jezivo ubistvo Ljubomira Novaka rasplesće se tek posle sedam godina i sud će na 15 godina zatvora osuditi njegovu suprugu Snježanu, isti broj godina zatvora dobit će i njen pomagač Krešimir Luketić iz Crikvenice. Plaćeni ubica Damir Perasz iz Bribira osuđen je na 20 godina zatvora.

Ipak, tek 23 godine poslije, u subotu 3. juna u Panami će biti uhapšen čovek koji je bio svojevrsni organizator ubistva, piše Jutarnji.

Kako nezvanično saznaju, na osnovu Interpolove poternice, u Panami je uhapšen M. P., koji je još 2013. osuđen na 15 godina zatvora upravo zbog upletenosti u ovaj slučaj. Osim njega, na 15 godina zatvora osuđena je njegova ćerka Ana, koja je još u bekstvu.

Ona se, prema pisanju medija, nalazi negde na području SAD-a, a M. P. se dugi niz godina skrivao na Karibima. Bio je veliki zaljubljenik u jedrenje, snimio je i putopisni dokumentarac, koji je čak emitovan na hrvatskoj televiziji početkom 2000-ih.

Okrutno ubistvo kao i tok suđenja, prema presudama i pisanju medija, išlo je ovako. M. P., kako se otkrilo na suđenju, bio je ljubavnik Snježane Novak, supruge ubijenog Ljubomira Novaka. On je osmislio plan ubistva koji je uključivao Snježanu, njegovu ćerku Anu i njenog tadašnjeg dečka Luketića.

Ana je prvo nagovara Luketića da ubije preduzetnika Novaka, ali kada je on odbio, odlučili su da pronađu profesionalca. Dogovorili su se s Damirom Peraszom, vojnikom iz Bribira.

Ana mu je preko Luketića dala najmanje 1.500 nemačkih maraka, a tim novcem odlučio je da kupi sačmaricu.

Zatim je kobnog 27. decembra Snježana Novak izvukla svog supruga na trčanje i, tačno pre dogovorene zasede, otrčala napred. Parasz je zatim s leđa ubio Ljubomira Novaka, nakon čega se Snježana vratila do tela. Uz Peraszovu pomoć bacila je ubijenog supruga na stene pored puta.

Odmah uz mesto ubistva Perasz je imao pripremljeni automobil, VW bubu, za beg prema Rijeci.

Snježana je odmah potom počela da traži pomoć, a istražitelje je navela na pogrešan trag. Rekla je da je videla manji, beli automobil koji se kretao prema Selcu. Samo nekoliko minuta nakon ubistva Perasz je doživeo saobraćajnu nesreću kod Kostrene, 20-ak kilometara udaljenoj od Crikvenice, u panici je ostavio automobil i pobegao u šumu. Međutim, u tom trenutku policija nije povezivala ta dva slučaja. Perasz je naknadno dobio 9.000 švedskih kruna i 2.000 nemačkih maraka za izvršeno ubistvo.

Istražitelji su dugo tragali za mogućim krivcima. U međuvremenu, Snježana Novak i M. P. idu na krstarenje Karibima, a 2002. se vraćaju u Selce gde žele da kupe hotel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA