Vreme čitanja: oko 3 min.

Abazović sazvao vanrednu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sednica nema veze sa politikom, već su u pitanju stvari od ogromnog značaja za nacionalnu bezbednost, tvrdi izvor

  • 0
Inauguracija Jakova Milatovića Foto: R.R./ATAImages

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sazvao je za danas sednicu Veća za nacionalnu bezbednost na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude slučaj Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, potvrđeno je "Vijestima".

Izvor je rekao da sednica nema veze sa politikom, već su u pitanju stvari od ogromnog značaja za nacionalnu bezbednost.

Inače, u poslednjoj nedelji predizborne kampanje uoči vanrednih parlamentarnih izbora, relativno mirna politička scena u Crnoj Gori dovedena je do usijanja tvrdnjama da je uhapšeni južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon plaćao izbornu kampanju Pokreta Evropa sad (PES) za prošlogodišnje lokalne, aprilske predsedničke kao i ove izbore koji će biti održani u nedelju, 11. juna.

Do Kvon, koji je u martu uhapšen na podgoričkom aerodrumu i optužen za falsifikovanje dokumenata nedavno je pušten iz pritvora da se brani sa slobode, uz kauciju od 400.000 evra.

On je uputio pisma na više adresa među kojima premijeru Dritanu Abazoviću, Specijalnom državnom tužilaštvu i ministru pravde Marku Kovaču u kojima spominje predsednika PES i nosioca izborne liste tog pokreta Milojka Spajića.

Milojko Spajić, Crna Gora Foto: Printskrin/Vijesti

Spajić je juče izjavio da je lično doprineo hapšenju Do Kvona i da je njegovo povezivanje sa južnokorejskim državljaninom smisljeno zarad narušavanja dobrog rejtinga PES uoči izbora. MUP je demantovao povezanost Spajića sa hapšenjem Do Kvona, što je potvrdio i premijer Abazović.

Abazović je danas u Nikšiću rekao da je pismo koje je dobio od Do Kvona, a u kojem se spominje Spajić, zbog prirode sadržine, prosledio nadležnom Tužilaštvu.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević optužio je ranije danas Spajića da je deo organizovanog kriminala, da se družio sa Do Kvonom i da su imali zajedničku miliona vrednu kombinaciju. Medojević je na konferenciji za novinare rekao da je Do Kvon stanovao u Spajićevom stanu u Beogradu i da postoje informacije da mu je taj stan čak i prodao.

Spajić je, inače, bio ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića, a zajedno sa Jakovom Milatovićem je početkom leta prošle godine formirao Pokret Evropa sad, koji je kao neparlamentarna stranka ostvario veoma dobar rezultat na lokalnim izborima oktobra 2022. godine, posebno u Podgorici, a iznedrila je i novog predsednika države.

Jakov Milatović, izborna noć, slavlje Foto: ATA images/Amir Hamzagic

Spajić je bio predsednički kandidat PES na izborima u aprilu, ali je Državna izborna komisija njegovu kandidaturu odbila, zbog problematičnog državljanstva, pa je umesto Spajića PES kandidovao Milatovića, koji je u drugom krugu ubedljivo pobedio kandidata DPS Mila Đukanovića.

Abazović, Medojević, Milan Knežević i Andrija Mandić reagovali su na "aferu Do Kvon" i pozvali predsednika Milatovića da se oglasi povodom povezivanja Spajića sa kraljem kriptovalita, kao i predočavanje javnosti sve vezano za ovu aferu. Reagovanja iz Kabineta Milatovića, a ni iz PES, na aferu koja je u senku bacila predstojeće vanredne parlamentarne izbore, za sada, nema.

Ne želeći da iznosi više detalja o sadržaju Do Kvonovog pisma, Abazović je rekao da nije dobro ako se Spajić sastajao sa Kvonom, ali da veruje da sve ovo neće uticati na predstojeće izbore.

Šta će biti posle izbora, ako ne bude poznato pre, pokazaće vreme.

Inače, predstojeći parlamentarni izbori su 12. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon proglašenja nezavisnosti. Prvi višestranački izbori za Skupštinu održani su u Crnoj Gori u decembru 1990. godine kada je pobedio Savez komunista Crne Gore (SKCG), stranka koja je kasnije promenila ime u Demokratsku partiju socijalista (DPS), koja je predvođena Milom Đukanovićem na vlasti bila do prošlih izbora održanih 30. avgusta 2020.

(Telegraf.rs)

Video: Treba očekivati boljitak i raditi malo više: Građani Pogorice nakon izbora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA