• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suđenje kavačkom klanu u Sloveniji zbog bezbednosti premeštaju na drugu lokaciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Sloveniji je na optuženičkoj klupi 14 članova klana, a glavne optužbe odnose se na šverc droge, pranje novca i ubistva

  • 0
Slovenija, slovenačka policija,

Foto-ilustracija: Shutterstock

Suđenje čelnicima slovenačke ćelije crnogorskog kavačkog klana u Ljubljani biće premešteno na drugu lokaciju iz bezbednosnih razloga, piše ljubljanska "Večer" i dodaje da istraži organi veruju da je bezbednost sudija i tužilaca pod znakom pitanja.

U Sloveniji je na optuženičkoj klupi 14 članova klana, a glavne optužbe odnose se na šverc droge, pranje novca i ubistva.

S druge strane, kako prenose "Slovenske novice" upravo je "kavački klan" slovenačkim organima za sprovođenje zakona stvorio nove bezbednosne izazove.

"Prilikom transporta do suda okrivljene prati konvoj naoružanih specijalaca, a i u sudnici je pooštren režim bezbednosti. Sve ovo navodno da bi se sprečila moguća 'akcija spašavanja' optužene braće Kadivc", piše list.

Glavnooptuženi u Sloveniji je Klemen Kadivc, koji je navodno naloge dobijao od šefova u Crnoj Gori.

U okviru ovog predmeta pod nazivom "Kavački klan" sredinom aprila pročitana je službena zabeleška, u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, te isplanirali postavljanje eksploziva na nekolilko lokacija u Ljubljani.

U pitanju je zabeleška nastala maja 2020. tokom razgovora policije sa Igorom Mančićem o aktivnostima ovog klana. Mančić je likvidiran u januaru ove godine, kod Ljubljane na Viču.

Kako je preneo slovenački portal Dnevnik u aprilu, Mančić je policiji 2020. ispričao da su čelnici ove organizacije planirali zastrašivanja i bombaške napade, ne bi li spečili dalji obračun policije i tužilaštva sa članovima kavačkog klana.

"On je policiji detaljno opisao i veze i ulogu ostalih pripadnika Kavačkog klana, kao i lični karakter osumnjičenog vođe Klemena Kadivca, za kojeg se navodi da je izuzetno moćan u nedozvoljenoj trgovini drogom. Kadivec je vodio računa o ilegalnoj trgovini drogom iz pritvora, a dok je bio u pritvoru, skovao je plan da zaplaši sudije, tužioce i policiju kako se ne bi usudili da osude njega ili druge članove iz kavačkog klana. U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani", navodi se u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Suđenje pripadnicima slovenačke ćelije kavačkog klana počelo je 24. januara ove godine u Ljubljani, a optužnica je podignuta u noveembru prošle godine protiv 24 osobe, koji su navodno bili blisko povezani sa Radojem Zvicerom, osumnjičenim šefom tog klana, preneo je portal RTCG.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA