Vreme čitanja: oko 3 min.

Pijani turisti prave haos na Jadranu: Izmetom uništili centar, pa se maltene goli sunčaju na Rivi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brojna primorska turistička mesta, za one bez kulture, imaju postavljene ploče kojima se upozorava da se treba poštovati red i mir, ali građani retko kada mogu čuti da je iko od prekršilaca zaista i kažnjen

  • 1
Hvar Hrvatska plaza more Foto: Shutterstock

Na hrvatskom primorju i ove godine muče muku sa pijanim i nevaspitanim turistima koji svako malo prave neki haos.

Prethodnih godina objavljivane su fotografije pijanih gostiju koji nakon burne noći spavaju na rivi ili plaži, neretko ležeći u sopstvenim izlučevinama ili u smeću. Kako Slobodna Dalmacija navodi, ni eksplicitne scene intimnog odnosa na javnom mestu nisu bila retkost.

Tako je, navode, jedan gost iz inostranstva, usred bela dana pred mnoštvom građana i gostiju, nasred kamene Pjace na Hvaru skinuo pantalone i obavio veliku nuždu, maltene na ulazu u Turističku zajednicu, odnosno na nekoliko metara od zgrade Arsenala i pozorišta.

Brojna primorska turistička mesta, za one bez kulture, imaju postavljene ploče kojima se upozorava da se treba poštovati red i mir, ali građani retko kada mogu čuti da je iko od prekršilaca zaista i kažnjen.

Međutim, kako navodi Slobodna Dalmacija, već početkom juna vidljivo je da "vlasti i njima podređene službe nisu od prošle sezone izvukle nikakve zaključke", pa mnogi strahuju šta će biti do kraja leta, kada sunce udari u glavu puno jačom snagom.

Hvaranima se ovih dana nudi zvanična priča da je njihov grad sve manje "party destinacija", a sve više odredište (kul)turizma, ali u praksi je sve to znatno drugačije, navodi hrvatski portal. Javnim prostorom kruži snimak dve mlade turistkinje koje se seksualno zadovoljavaju nasred Rive.

Takve scene izazovu raznorazne reakcije, od "užasa i beskrupuloznosti gostiju", do "prodaje kulture i ponude za šaku evra". I u pravilu, čim se rasprava samo malo stišala, osvanuo je novi prizor razgolićenog para koji se u poslepodnevnim satima izležavao na travnjaku gradskog parka u Hvaru.

Sve se događalo u blizini podnog mozaika "Otisak prsta", autorke Tonke Alujević, posvećenog hvarskom izumitelju i ocu daktiloskopije Ivanu Vučetiću.

"Centar Hvara. Gradski park. Iza ove gu******* i njenog pratioca nazire se najlepši gradić Mediterana. Oni naravno veze nemaju gde su došli, valjaju se po hotelskin šugamanima..., platili su da mogu da se rugaju svemu i svačemu. I nema nikoga ko će im reći da su zalutali i da će ih taj doživljaj sebeljublja i egzibicionizma koštat taman toliko da više nikome ne padne na pamet da ovog leta uradi išta slično", navela je autorka.

Prolaznici kažu da se po peškirima videlo da su u pitanju gosti poznatog hotela, a po naglasku bi mogli biti iz Londona. Kazne za takva ponašanja su propisane, ali gradska uprava navodno kuburi s komunalnim redarima.

Od gradonačelnika Rikarda Novaka (nezavisni) Slobodna Dalmacija je zatražila da objasni šta je čija dužnost i šta ovog leta mogu očekivati gosti koji se neprimereno ponašaju.

"Komunalno redarstvo nije dobilo prijavu u vezi sa tim događajem, a ono bi inače moglo da sankcioniše takvo ponašanje na javnom mestu. Takođe, prema mojim saznanjima, počinitelji su od strane građana zamoljeni da se prikladno obuku, što su oni bespogovorno i bez odgađanja i učinili", odgovorio je Novak i dodao da se sa strane Grada čini sve što je moguće, u saradnji sa službenicima Policijske stanice Hvar, da se takva i slična ponašanja svedu na najmanju moguću meru.

Ipak, nedugo nakon toga, pojavio se snimak mladog turiste koji je nakon noćne zabave ostao da spava na ulici.

S druge strane, policajci su, imali pune ruke posla sa slovačkim turistima koji su fizički napali i iznajmljivača brodova koji ih je upozorio na glisiranje preblizu obale, ali i policajce koji su intervenisali.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve treba obići u Turskoj?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dara

    7. jun 2023 | 14:03

    Hrvatska je, uz još dvije EU članice, jedina koja u 2023. ima stalni porast potrošnje u maloprodaji. Istrpit će oni te gole guzice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA