• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Roditelji upozorili da im vozač vređa decu, pa ostali bez busa: "Psovao im majku, nazivao ih konjima"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon što su vozača prijavili da vređa decu, on prestao da staje i da ih kupi

  • 0
vozac autobusa, gsp, volan

Vozač autobusa / Foto: Shutterstock

Nakon što su se roditelji učenika iz Široke Rijeke, malog hrvatskog mesta u blizini granice s BiH, požalili da im vozač autobusa karlovačkog Autotransporta vređa decu, on je prestao da prima putnike na raskrsnici, na kojoj je to radio dotad i to sada radi kilometar i po dalje, piše Jutarnji.

I prva i druga stanica su improvizovana stajališta, odnosno reč je o raskrsnici sa nekategorisanim putem, jer, uostalom, prave stanice ne postoje na čitavoj ruti do 20 kilometara udaljenog Vojnića, odnosno, prva je u Miholjskom, do koje đaci imaju 15 kilometara.

Putnici tako sada moraju da pešače kilometar po opasnom državnom putu koji se spaja s graničnim prelazom Maljevac.

U karlovačkom Autotransportu kažu da su ukorili vozača, koji se pak žali na ponašanje đaka, ali tvrde da je promena učinjena zbog sigurnosti putnika dok se ne sagrade stajališta.

Nameću se, međutim, dve nelogičnosti, kako to da je do promene došlo neposredno nakon što su se roditelji požalili na vozača i kako to da je prvo stajalište postalo nesigurno za putnike baš sada, jer je isti vozač istog koncesionara na istom mestu putnicima stajao prethodnih 27 i po godina?

"Dete nam ide u četvrti razred i ima 11 godina. Iz sela je osmoro đaka, a bude i ponešto drugih putnika. Svih godina autobus nam je stajao na toj raskrsnici ispred kuće. Nekoliko meseci dete mi se žalilo da ih vređa vozač. Nazivao ih je magarcima i konjima i psovao im je majku. Kako smo 1. maja imali polaganje kamena temeljca za Islamski centar, pitao je hoće li ga voditi tamo na jagnjetinu i svinjetinu. To nije u redu i ne mogu to da shvatim drugačije nego kao uvredu na nacionalnoj osnovi, jer su svi đaci koje primi u autobusu u Širokoj Rijeci Bošnjaci i muslimani", kaže za Jutarnji majka dečaka Fatima Dolić.

Zato je, dodaje, napisala pismo Autotransportu Karlovac i zamolila da se vozač više ne ponaša tako. Prvo je nazvala ostale roditelje koji su joj, kaže, potvrdili da su se i njihova deca požalila na vozača. Reakcija je usledila sutradan. Putnike koji su čekali na stajalištu kao i svakog dana, vozač prvi put nije pokupio, samo je prošao kraj njih. Nastavilo se tako i sledećih dana.

"Niko nam ništa nije rekao, a kad je komšinica pitala vozača zašto to radi, rekao joj je da pita mene, jer sam ja kriva za sve", govori Fatima.

Njihov sin nije išao u školu tri dana, jer Fatima nije imala čime da ga odvede do nove stanice, jer kod kuće ima dvoje male dece, a suprug Husein radi u Austriji i dolazi samo vikendom. On je žalostan. Pokazuje videosnimak autobusa koji prolazi pokraj putnika na stajalištu, a među nekoliko njih je i njegov sin, koji se potom okreće i vraća kući s torbom na leđima.

Fatima kaže da joj na njeno pismo iz Autotransporta nikada nisu odgovorili, ali je ono pročitano na sastanku na temu autobuskih stanica, koji je održan u Vojniću, na kojem su učestvovali predstavnici Opštine, policije, prevoznika, škole i roditelja.

"Zapravo su se sprdali, to je bila neka vrsta pošalice na koju su se nasmejali svi", zaključila je ona.

"Ovde se sve radi naopako. Pisali smo i molili da se na krivini ispred kuće postavi bankina i niko nas nije čuo. Komšija je čak ponudio da će je on finansirati. Onda se u banderu zaletela jedna učiteljica i poginula. Tri dana kasnije postavljena je bankina. Zar je morala da se čeka tragedija?", kaže Husein i pita se čeka li se i u ovom slučaju nova tragedija.

Navodni manjak vozača

Za problem s Autotransportom išli su da pitaju u Karlovačku županiju, otamo su ih, kažu, uputili u Opštinu, a tamo su im rekli ako im smeta visoka trava uz put, neka je pokose, tvrde.

"A šta učiniti, dete smo ispisali iz Maljevca jer su ukinuli školu, pa zato i ide u Vojnić. Da ga sada ispišemo iz Vojnića i šaljemo u Veliku Kladušu?", pitaju se Dolići.

Inače, u poslednje vreme na istog se prevoznika žali puno roditelja s karlovačkog područja, jer bez najave povremeno ukinu neke "školske" linije. Pravdali su to manjkom vozača.

"Stajališta nisu sigurna, a vozač je upozoren"

U Autotransportu kažu za Jutarnji da su održali sastanak na tu temu u Opštini Vojnić, na kojem su bili i predstavnici roditelja učenika iz Široke Rijeke i da su tamo zaključili kako će se, dok se na propisani način ne obeleže i sagrade autobuska stajališta, za šta je Opština naručila projektnu dokumentaciju, zaustavljati na najprikladnijim i najsigurnijim lokacijama.

Na biranim lokacijama, navode, jedino je moguće ukloniti autobus sa kolovoza radi sigurnog ulaženja putnika.

"Na prigovore na ponašanje vozača uzeta je njegova pisana izjava, upozoren je na ponašanje iako on ističe da je ponašanje učenika pri vožnji u autobusu ponekad neprimereno. On je na to upozorio roditelje, na čemu su mu zamerili, stoga ne bismo spekulisali o uzročno-posledičnoj vezi ukidanja stanice", rekli su u Autotransportu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA