• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milatović: Postupanje po zakonima koje Đukanović nije proglasio u roku ne bi bilo pravno utemeljeno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Crne Gore je naveo kako smatra nužnim da njihovo donošenje i proglašavanje, u celosti i nedvosmisleno, bude usklađeno s Ustavom, bez davanja razloga koji bi kasnije mogli dovesti u pitanje njihovu održivost u pravnom sistemu.

  • 0
Jakov Milatović

Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović obavestio je Skupštinu da ne može proglasiti zakone koje njegov prethodnik Milo Đukanović nije proglasio u Ustavom predviđenom roku, jer to ne bi bilo pravno utemeljeno.

Iz kabineta Milatovića podsećaju da je odredbom člana 94 Ustava utvrđena obaveza proglašavanja zakona od strane predsednika države i da su definisani rokovi za izvršavanje te obaveze, javljaju "Vijesti".

Tako je propisano, kako su pojasnili, da je predsednik dužan proglasiti zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Stavom 2 istog člana, utvrđena je dužnost predsednika da proglasi ponovo izglasani zakon.

"Uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore, konstatovano je da bivši predsednik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi - nije proglasio ponovo izglasani zakon. Pored navedenog, bivši predsednik nije službenim putem obavestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima."

"Imajući u vidu da je nečinjenjem bivšeg predsednika došlo do proteka rokova predviđenih Ustavom Crne Gore, ali i činjenicu da Ustavom nisu određene nadležnosti koje Skupština može vršiti, nakon raspuštanja, predsednik Milatović konstatuje da bi postupanje na način koji Skupština zahteva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona", navodi se u saopštenju.

Milatović je naveo da je svestan izuzetne važnosti i naglašene socijalne komponente nekih predmetnih zakona, kao što su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zakon o izmeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju...

Smatra, ipak, nužnim da njihovo donošenje i proglašavanje, u celosti i nedvosmisleno, bude usklađeno s Ustavom, bez davanja razloga koji bi kasnije mogli dovesti u pitanje njihovu održivost u pravnom sistemu Crne Gore.

"Dodatno, predsednik će uložiti svoj autoritet kako bi novi saziv Skupštine Crne Gore, koji će biti konstituisan nakon predstojećih parlamentarnih izbora, što pre bio u prilici da odlučuje o predmetnim zakonima, nakon čega bi se stekli uslovi da postupi u skladu sa dužnostima koje ima u postupku proglašavanja zakona.

"Za predsednika Crne Gore zaštita ustavnog poretka predstavlja neprikosnoveni princip u obavljanju funkcije, naročito jer smo u proteklom periodu, u više navrata, svedočili pokušajima njegovog ugrožavanja", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Prvo obraćanje Jakova Milatovića: "Noć koju smo čekali 30 godina, presudno zbogom Đukanoviću"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA