• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nosioci izbornih lista u Crnoj Gori poslali poslednje poruke pred izbore

Vreme čitanja: oko 3 min.

Parlamentarni izbori biće održani u nedelju, 11. juna

  • 0
Crna Gora, izbori, drugi krug

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nosioci izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori predstavili su večeras svoje programe i poslali poslednje poruke biračima, prenosi RTCG.

Predstavljajući program svoje Bošnjačke stranke nosilac liste "Jasno je" Ervin Ibrahimović naveo je da Evropska unija i NATO nemaju alternativu, prenosi Tanjug.

"Kao što se pošten čovek ne odriče obraza, tako se i BS ne odriče svojih principa. Moramo da se ponašamo zrelije i odgovornije da bismo postali punopravna članica EU i NATO. Imamo šansu da u vrlo kratkom periodu to i postanemo. Pred nama su jasni ciljevi: posle ovih izbora da dobijemo stabilnu i demokratsku vladu", rekao je Ibrahimović.

Nosilac liste "Na prvoj strani sveta" Hrvatske građanske inicijatice Adrijan Vukasnović poručio je da je ta stranka od osnivanja bila za ulazak u NATO i crnogorsku nezavisnost.

"Ne sme doći do promene spoljašnje politike, ali moram konstatovati da u unutrašnjoj politici Crne Gore ima mnogo antagonizama i to nas opterećuje. U prethodne tri godine političko polje je upražnjeno, a nedostatak HGI u Skupštini je doneo brojne nestabilnosti. Mi smo čuvari zapadnih vrednosti", naveo je.

U ime liste ''Pravda za sve'' Vladimir Leposavić je ocenio da će u nedelju svi biti iznenađeni rezultatima.

"Međunarodna podrška je važna, ali ona se stiče poštovanjem svog naroda i svoje zemlje. Na našoj listi, što se tiče pravosuđa, imamo ljude koji su najstručniji za taj zadatak. Najvažnije su evropske integracije jer njih podržava 80 odsto građana. Dok god je tako, naša lista će se zalagati da se iste ubrzaju", istakao je on.

Prema rečima nosioca liste "Za tebe - SNP, DEMOS", Vladimira Jokovića, sve što su obećali ulaskom u vladu, ispunili su.

''Medicinska zaštita je najvažnija, a nastavićemo i da radimo na rezultatima u sektoru poljoprivrede. Bez bogatog sela nema ništa i ravnomernog razvijenog severa Crne Gore, ovoj državi nema napretka. Radimo i na tome da se natalitet Crne Gore poveća i zato se zalažemo za povećanje dečjeg dodatka", poručio je Joković.

Genci Nimanbegu ispred koalicije ''Albanska alijansa''-Forca,-Demokratska partija,-Demokratski savez CG-''Pokret Tuzi", rekao je da su albanske partije uvek imale velike zahteve što se tiče unutrašnje politike.

"Želimo da nam se garantuju mandati i da centralizujemo zdravstvo i školstvo, poreski sistem i da to obuhvata i nacionalna prava. Albanske partije su dugo ukazivale na vraćanje imovine države, a tu ukazujem na Solanu i Valdanos. Kočničari EU integracija su svi oni koji nisu za NATO", poručio je on.

Nebojša Medojević ispred liste ''Prvo Crna Gora'' poručio je da će njegov Pokret za promene otvoriti tajne dosijee i učiniti sve da otkriju ko je doveo "prevarante sa kriptovalutama koji peru novac u našoj zemlji''.

Za Dejana Vukšića, nosioca liste "Narodna koalicija “Složno i tačka”, bez otvorenih lista nema potpune slobode i demokratije.

"Prisustvovao sam raznim političkim predstavama u parlamentu. Ne potcenjujem nikoga, ali pojedinci ne mogu predstavljati narod valjano. Borba protiv kriminala i korupcije je nepotpuna, a svedoci smo da su brojni funkcioneri na visokim pozicijama uslovljavali raspad vlade. Žao mi je što se pojedini nosioci lista obračunavaju između sebe, a ne žele da se ujedine", rekao je on.

Prema rečima Milana Kneževića, koji se ne nalazi na čelu koalicije ''Za budućnost Crne Gore”, ta koalicija će se zalagati za izbalansiranu međunarodnu politiku, i poručio da treba sarađivati i sa Zapadom i sa Istokom.

"Jasno mi je da postoje na političkoj sceni pitanja koja nas dele i mi smo kao koalicija spremni da stavimo moratorijum na ta pitanja. Treba se okrenuti unutrašnjim pitanjima: neophodno je da nakon 11. juna uđu predstavnici albanskih partija i bošnjačkog naroda. Vraćanje regresa, zimnice i toplog obroka doneće socio-ekonomsku stabinost", zaključio je on.

Nosilac koalicije "Hrabro se broji" Aleksa Bečić istakao je da je program njegove koalicije da se mafija "mora sahraniti pravno i politički'' i da se ona mora izbaciti iz institucija.

"Sa mafijom nema druženja, ni deljenja i zajedničkog vladanja. Imamo ambiciozne planove za sudstvo i set zakona kako bi pravda konačno zaživela. Tužilački savet sam poslao u prošlost i na to sam jako ponosan. Dritan Abazović je imao petlje da potpiše Temeljni ugovor. Oko toga sam uvek spreman da stanem na crtu", poručio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Jasno je da će biti prevremenih izbora - jedino je pitanje kada, prelazne vlade neće biti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA