Vreme čitanja: oko 3 min.

Pretukli su ga iz čiste dosade, dok je čekao autobus: Potresne priče o ubicama Luke Ritza

Vreme čitanja: oko 3 min.

Početak suđenja obeležilo je bezosjećajno ponašanje trojice osumnjičenih, koji su se u čekaonici, bez grama srama, smeškali, ispijali kafe, puštali muziku s mobilnih i zbijali šale.

  • 2
Luka Ritz Foto: Privatni arhiv/Index ustupljeni materija

Da će njegovo ime biti simbol borbe protiv nasilja, osamnaestogodišnji maturant Grafičke škole Luka Ritza nije ni slutio kada se 1. juna 2008. vraćao kući sa prijateljem. Bilo je oko jedan sat iza ponoći kada je brutalno pretučen na stanici na Mostu slobode kod Bundeka. Sa prijateljem je čekao autobus kada su mu prišla dvojica maloletnika.

Tražili su im novac i cigarete, da bi Luku, stariji među njima, ničim izazvan napao dok je sedeo na ivici trotoara. I to iz čiste dosade. Luka je pao na kolovoz, gde su svi nastavili da se iživljavaju nad njim, a jedan od trojice 17-godišnjaka ga je, dok je pokušavao da ustane, ponovo oborio na zemlju i nastavio da divlja. Luka je završio u bolnici, iz koje je otpušten posle dva dana, da bi se deset dana kasnije srušio na pod kupatila zbog izliva krvi u mozak. Srce mu je prestalo da kuca 12. juna te godine.

Policija se odmah nakon napada digla na noge i nakon četiri i po meseca istraživanja, tačnije 22. listopada, ušla u trag napadačima – trojica su tada imala 17 godina, a uhapšen je i jedan 16-godišnjak, kao i18-godišnjak. Četvorica pritvorenika, pritisnuta dokazima, priznala su da su tukla nedužnog dečaka. Trojica su završila u istražnom zatvoru, gde su proveli tri meseca, nakon čega su pušteni pod nadzor Centra za socijalni rad, a u međuvremenu je tužilaštvo podiglo optužnicu.

Međutim, početak suđenja za smrt Luke Ritza na Odeljenju za mlade Opšinskog krivičnog suda u Zagrebu u septembru 2009. obeležilo je bezosjećajno ponašanje trojice osumnjičenih, koji su u čekaonici ispred sudnice, bez grama srama i pijeteta prema pokojnom Luki i njegovim roditeljima, smeškali, ispijali kafe, puštali glasnu muziku s mobilnih telefona i zbijali šale.

Povremeno su čak i plesali u ritmovima svojih omiljenih melodija na svojim telefonima, da bi nakon ulaska u sudnicu, očigledno zaboravivši na prethodni "nastup", okrenuli "ploču" i postali žrtve "stresa i straha od novinara". Da li je takvo ponašanje zaista rezultat straha od krivičnog gonjenja, jer su bili svesni šta ih čeka, ili su zbog mladosti mislili da će im sistem funkcionisati u korist? Vremenom se može reći da je ovo drugo bilo razlog zato što su pojedinci redovno i kasnije nastavili da krše zakon u drugim pravcima, piše Jutarnji list.

Zagrebački sud ih je osudio na smešne, gotovo male kazne zbog prebijanja maturanta, od kojih, kako se kasnije ispostavilo, pojedinci ništa nisu naučili. Protiv prvooptuženog J.J. postupak je obustavljen jer je u toku postupka već upućivan na vaspitnu meru u ustanovu, pa se smatralo da je time svrha kažnjavanja ispunjena.

Drugooptuženi R.L. osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog nanošenja teških povreda sa smrtnim posledicama i nasilničkog ponašanja, ali je posle devet meseci provedenih u zatvoru u Požegi pušten na slobodu, a trećeokrivljeni M.K. osuđen je na vaspitne mere zbog nasilničkog ponašanja, a pošto je u međuvremenu ukrao motocikl, završio je u KPZ Turopolje. Jedinom punoletnom među njima u to vreme S.Š. sudilo se u posebnom postupku i osuđen je na popravnu ustanovu.

A na suđenju su se „lomila koplja” oko veštačenja kojih je bilo čak tri i kojima je trebalo dokazati da je nesrećni Luka preminuo od batina. Stručnjaci iz Zagreba su tvrdili da napad nema nikakve veze sa aneurizmom, ali su ih splitski veštaci opovrgli tvrdnjom da je krvarenje izazvano udarcima. Posljednju reč imali su veštaci iz Rijeke, koji su potvrdili nalaze splitskih kolega.

Zanimljivo je da je tokom tog suđenja, J.J. učestvovao u još jednoj tuči ispred Avenue Mall-a, kada je pretučen  15-godišnjak, pa je ponovo bio priveden. A da mu je cela medijska pompa oko Luke Ritza išla na živce, pokazao je kada se, posle smrti maturanta, pridružio morbidnoj Fejsbuk grupi 'Ljudi kojima Luka Ritz ide na živce'.

Osim njega, probleme sa zakonom nastavio je i M.K, koji je takođe osumnjičen da je zapalio 11 kontejnera i kanti za otpad na osam lokacija u Novom Zagrebu, a u požaru je oštećeno i više vozila i fasada stambene zgrade. Kaznu mu je izrekao i splitski sud kad je na trajektu Marjan, putujući prema Hvaru, zatečen sa 388 tableta ekstazija. Tvrdio je da je drogu prenosio kako bi mu se otpisao duga od 1.000 kuna, međutim sud je zauzeo stav da je opijate prevozio za novac.

(Telegraf.rs)

Video: Siledžija drži preplašenog dečaka za ruku na Kalemegdanu i ima sraman izgovor

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PrAvEdNiK.no1

    13. jun 2023 | 23:22

    Eto to ti je pravosuđe odnosno krivosuđe, ubili nedužnog predivnog dečka, a dobili kazne ko da su obili trafiku. Kakve škole i vrtići, treba graditi zatvore i zatvore, i prave zakone za svu olo*š koju treba lišiti slobode i neka istrunu tamo jer nema druge.

  • Mick

    13. jun 2023 | 08:59

    Tuzno i zalosno,ovozemaljske pravde niti zakona nigdje. Kao otac dvoje djece ne mogu biti objektivan.Po Bozijem zakonu roditelji imaju da uzmu zivot za zivot svog djeteta bez obzira na posljedice.Jedini problem je slabost i strah roditelja za vlastiti zivot koji je ionako kratak i uzasno tezak poslije gubitka djeteta.Sve nasilje koje se desava na ovoj napacenoj planeti ima blagoslov od nasih vladara a u cilju tlacenja zatucanog i uplasenog naroda jer kroz haos i strah vladaju i vladat ce zauvjek a pravde nikada za zrtve nece biti. Zato roditelji hrabro napred po Bozijem ZAKONU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA