Vreme čitanja: oko 2 min.

"Šta će vam 3 stana u Makarskoj i kuće po Zagrebu?!": Ova beseda sveštenika potresla je Hercegovinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čuvajmo svoj narod. Nemoj ljubiti novac. Vi koji možete, vi koji imate, jevanđelje vam dira u pare, ne ja. Učinite sve..."

  • 11
Katolički sveštenik, Catholic priest Foto: Pixabay

Teško da je neko od okupljenih vernika mogao da pretpostavi koje će im reči uputiti popularni fratar Vale. Te večeri župni vikar fra Valentin Vukoja u Širokom Brijegu u BiH, žestoko je napao hercegovačke tajkune, održao propoved o kojoj svi pričaju, a za koju je dobio veliki aplauz i koja će se još dugo prepričavati.

"Čuvajmo svoj narod. Nemoj ljubiti novac. Vi koji možete, vi koji imate, jevanđelje vam dira u pare, ne ja. Učinite sve...", počeo je fra Vale svoju propoved i nastavio konkretnije, tako da svi su mogli da ga razumeju:

„Pogledajte četvoročlanu porodicu: otac, majka i dvoje dece. Ako za ručak pojedu sendvič od 3 marke, to je 12 KM. Večera je ista. Je li to 24 marke puta 30 dana? Da pojedu samo dva sendviča dnevno, jel to 720 maraka!? A gde je doručak? Škola? Gde su sahrane, svadbe, drva, struja, telefon i da ne nabrajam..." rekao je i pozvao "bogate", one koji imaju para, da "paze na savest", piše Slobodna Dalmacija.

„Šta će vam tri stana u Makarskoj, šta će vam kuće po Zagrebu!? Naš narod ovde treba spašavati. Jevanđelje koje ne dira u vaš novac nema veze s vama iako se ovde pričešćujete. Dužni smo da spasemo svoj puk, svi koji možemo“.

Evo kako:

„Vidite koliki su vam prihodi, koliki su vam rashodi, koliko treba da uložite za unapređenje naših preduzeća, za proširenje radnih mesta. Stavite koliko vam treba lično za život i onda podelite svakom radniku, pa da se možemo radovati i imati zdravu i srećnu starost“.

I onda snažna poruka na kraju:

"Borite se za svoj narod. Imate dva puta: da odete u prošlost ili da uđete u istoriju“, rekao je on i poručio da je tužno kada o nekome nema lepih reči nakon što preminu:

"A šta onda da kažem o tebi!? Nije dugo patio. To je najbolje što mogu da kažem o tebi kad umreš. A mogao si da spaseš svoj narod".

Još dugo će se prepričavati reči fra Valentina Vukoje. I to je smisao besede, da se zamislite. Da budu bolji ljudi. Ovoga puta na meti su bili hercegovački tajkuni.

Inače, Sveti Antonije Padovanski je nebeski zaštitnik Humca, male župe u Ljubuškom, u zapadnoj Hercegovini. Euharistijsko slavlje u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu predvodio je župni vikar fra Valentin Vukoja koji je i održao ovu propoved. A celu besedu možete OVDE pogledati i poslušati.

(Telegraf.rs)

Video: Crkva Sv. Barbare u Ravnoj Reci jedinstvena je u Pomoravlju: Danas je posećuje samo nekoliko vernika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    17. jun 2023 | 07:51

    Sve je tako jedni imaju previše jedni nemaju da prežive iz mjeseca u mjesec.🤷‍♀️

  • Budža

    17. jun 2023 | 07:17

    Pih volem ja moj Aj fon,i mog Mercedesa benca,i sve moje stanove po Beogradu,koje rentiram i mlatim lovu,pa me vole koke a i nosilje. Sta god ti veliš

  • baba smilja iz darosave

    17. jun 2023 | 06:32

    Zašto da pored Srpskih Pravoslavnih Sveštenika i Monaha i Monahinja da slušamo katolika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA