Vreme čitanja: oko 3 min.

Pacijentkinja se ugušila pecivom na hitnom prijemu: Nova smrt u KB "Sveti duh" u Zagrebu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz bolnice izjavili saučešće porodici preminule žene

  • 0
cekaonica, bolnica, hodnik, pacijenti Foto: Shutterstock

Još jedna u nizu priča o neobičnim smrtnim slučajevima stiže iz Kliničke bolnice "Sveti Duh" u Zagrebu, koju mesecima potresaju brojni skandali. Tamo je početkom meseca na hitnom prijemu pacijentkinja koja je stigla zbog uganuća zgloba preminula od gušenja pecivom.

Indexu je vest dojavio isti izvor kao za dve druge sumnjive smrti na hitnom prijemu te bolnice. Ti su se slučajevi dogodili u februaru. Jednom su pokojnika mrtvog u čekaonici pronašli članovi porodice, a u drugom vozači sanitetskog prevoza.

Preminula na intenzivnoj

U novom slučaju koji prenosi Index pacijentkinja je 2. juna stigla na hitni prijem zbog uganuća skočnog zgloba. Nakon što ju je pregledao dežurni hirurg i nakon radiološkog snimanja zgloba ona je, kako tvrdi izvor, ostavljena sama u jednom od bokseva za preglede kako bi dočekala završetak obrade i imobilizaciju zgloba.

Čekajući osoblje pacijentica se ugušila jedući vlastito pecivo, a osoblje ju je pronašlo nakon nekog vremena bez znakova života. Izvor za Index priča da je osoblje bolnice odmah pristupilo reanimaciji kojom su uspostavljene vitalne funkcije, ali bez znakova moždane aktivnosti.

Pacijentkinja je tada, prema tvrdnjama, stavljena na intenzivnu negu, no nedelju dana nakon toga je preminula na intenzivnoj nezi.

"Nakon dva slučaja u kojima su porodica i sanitet pronašli dvoje preminulih pacijenata u čekaonici hitnog prijema bolnice "Sveti Duh", uprava bolnice je izričito tražila da se pacijenti koji su u fazi obrade ne ostavljaju u čekaonici, iako je bas uprava bolnice i samu čekaonicu proglasila radnim prostorom.

Postavlja se pitanje bi li pacijentica preživela incident da je čekala završetak obrade upravo u čekaonici gde bi drugi pacijenti mogli alarmirati osoblje hitnog prijema na vreme, umesto da sama čeka u boksu bez nadzora jer osoblje ima preveliki broj pacijenata", tvrdi izvor.

Pacijent se ugušio u povraćki

Inspekcija ministarstva zdravstva, koja je sprovela istragu nakon slučajeva iz februara u jednom je slučaju pronašla znatne propuste. Prema njihovom nalazu, nema dokaza ni u papirima ni u računaru da je od 23.10 do 6.00 sati ujutro iko obišao pacijenta koji je čekao pomoć na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh, a inspekcija sumnja na to i da je uticano na patologa kako bi se izmenio uzrok smrti.

Direktor bolnice Ana-Marija Šimundić tvrdila je da se radi isključivo o propustu u vođenju papirologije, te da je pacijent bio obrađen, no da osoblje o tome nije napravilo zapisnik. Indexu su izvori bliski Ministarstvu zdravstva potvrdili navode iz izveštaja i kazali da direktorka bolnice pre desetak dana nije htela da primi nalaz inspekcije, te da je to izbegla tako što se zaključala u kabinet.

Sv. Duh: Potvrđujemo događaj

Na pitanje o tome koliko je vremena prošlo od kada je pacijentkinja pregledana, do kada ju je osoblje bolnice pronašlo u besvesnom stanjukao ni na to kako je moguće da je pacijentkinja čekala sama i je li istina da je uprava naredila da se pacijenti, nakon prva dva slučaja, ne smeju ostavljati u hitnoj bez nadzora nisu odgovorili.

"Potvrđujemo istinitost informacija kojima raspolažete i razumemo interes javnosti za rasvetljavanjem okolnosti slučaja. Neželjeni događaj prijavljen je Upravi u petak 9. juna, a uprava bolnice je u ponedeljak 12. juna pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi dobila celovit i meritoran uvid u slučaj.

O rezultatima postupka izvestićemo javnost. Izražavamo saučešće porodice preminule pacijentkinje, te u potpunosti podržavamo njihova nastojanja da dobiju odgovore i pronađu mir", rekli su iz uprave KB-a Sveti Duh.

Nezvanično iz ministarstva zdravstva se saznaje da sutra kreće postupanje vezano uz ovaj slučaj.

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA