Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Zagreb će u prirodu ispustiti 100.000 sterilnih komaraca mužjaka uvezenih iz Italije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Zagreb je ove godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384.000 evra. Deo tih sredstava je namenjen i edukaciji građana

  • 1
Komarci FOTO: Pixabay

Gradovi širom Hrvatske približavanjem leta započinju borbu protiv komaraca. Među gradovima koji se suočavaju s najezdom komaraca je i Zagreb. Zagrepčanin Mijo Bilanović je za HTV ispričao kako već 20 godina obrađuje vrt koji je dobio na korišćenje od grada i da svake godine vodi istu bitku, onu protiv komaraca.

"Grizu i krv odmah ide, otekline, ali smo navikli već godinama, tu smo prvi na udaru do Jaruna", rekao je. Dodaje kako ekipa iz deratizacije u proseku dolazi dva puta mesečno kako bi očistila vodu kojom on zaleva vrt jer u toj vodi komarci prave legla.

"U ruci držim larve komaraca koje smo zagrabili u bačvi. Takve bačve se tretiraju, na površinu vode se stavlja preparat koji stvara film, pa larve komaraca ne mogu disati", objasnio je David Mikulan iz Službe za dezinfekciju. Radi se o metodi koja se primenjuje u sklopu prevencije i sprovodi se tamo gde su vode stajaće.

Uoči leta počinje i zaprašivanje.

"Suzbijanje odraslih jedinki obično se radi u vreme njihove najveće brojnosti, to je krajem 6. meseca i početkom 7. meseca kada se ruše tzv. proletne vrste komaraca", naveo je Josip Palaversa iz Tehinspekta.

Grad Zagreb je ove godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384.000 evra. Deo tih sredstava je namenjen i edukaciji građana.

"Na način da se građani informišu o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vreme letnih meseci jer najefikasnija metoda je uklanjanje legla komaraca", poručio je Dragan Grubiša iz Odeljenja za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba.

Kao dodatno sredstvo u borbi protiv komaraca, Grad Zagreb će uskoro prvi put ispustiti 100.000 sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.

"Što znači da će oni ako su brojnošću nadmoćni oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva i na taj način bismo biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području", opisala je Ana Klobučar iz NZJZ-a Dr Andrija Štampar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA