Vreme čitanja: oko 1 min.

Razbijena velika kriminalna grupa u BiH: Uhapšeno 38 osoba, zaplenjena veća količina droge i novca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraga, koja je pokrenuta 2021. godine, fokusirala se na aktivnosti kriminalne grupe koja se, uglavnom, bavi proizvodnjom i trgovinom droge na Zapadnom Balkanu, u Evropskoj uniji i Južnoj Americi

  • 0

U Bosni i Hercegovini je, uz pomoć Evropola, identifikovana i razbijena velika kriminalna grupa povezana sa trgovinom droge i oružja, pranjem novca i korupcijom.

Kako se navodi, tokom operacije je uhapšeno 38 osumnjičenih u BiH, jedna osoba je uhapšena u Nemačkoj nakon čega je izručena, zaplenjeno je 300 kilograma kanabisa, kao i nekretnine i gotovina u ukupnoj vrednosti od preko šest miliona evra.

Istraga, koja je pokrenuta 2021. godine, fokusirala se na aktivnosti kriminalne grupe koja se, uglavnom, bavi proizvodnjom i trgovinom droge na Zapadnom Balkanu, u Evropskoj uniji i Južnoj Americi. Dodaje se da su važni tragovi otkriveni operativnom analizom šifrovanih komunikacija.

"Evropol je podržao nacionalne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide dobijene iz komunikacije osumnjičenih putem šifrovanih aplikacija ANOM i SkiECC", navodi se u saopštenju.

Iz Evropola ističu da su operaciju podržavali od njenog početka, kao i da su omogućili razmenu informacija, kao i koordinisane operativne sastanke.

Paralelna operativna analiza Evropola, dostavljena u obliku obaveštajnih paketa, rasvetlila je posledice i uticaj kriminalne mreže.

Pored toga, Evropol je podržao lokalne vlasti tako što je angažovao stručnjake na terenu kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA