Vreme čitanja: oko 1 min.

Ponos američke ratne mornarice uplovio u Split: Dug je 330 metara, može da nosi 75 aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uplovljavanje u vode hrvatskog Jadrana je među retkim dosadašnjim dolascima tog nosača aviona u mora drugih država

  • 6
USS Enterprise, nosač aviona Američki nosač aviona "Enterprajz" / Foto: Wikimedia/U.S. Navy/Rob Gaston

Ponos američke mornarice, najmoderniji nosač aviona na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford, uplovio je jutros u Split.

Ogromni brod koji privlači poglede Splićana i turista najveći je ratni brod u istoriji. Dugačak je više od 330 metara, a visok 76 metara, poput solidnog nebodera, s 25 paluba.

Cena gradnje mu je iznosila 12,8 milijardi dolara, a još je 4,7 milijardi dolara utrošeno za istraživanje i razvoj. Može da nosi 75 aviona. Posada, uključujući avionski osoblje, broji oko 4.500 ljudi.

Uplovljavanje u vode hrvatskog Jadrana je među retkim dosadašnjim dolascima tog nosača aviona u mora drugih država. Bio je u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, a u maju ove godine učestvovao je u NATO vežbama u norveškim vodama.

USS Gerald R. Ford (CVN 78) najnoviji je nosač aviona američke mornarice. Kao prvi brod u klasi za sledeću generaciju nosača aviona, Ford donosi mnoštvo tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja. Brod USS Gerald R. Ford, oznake CVN 78 je prvi novi nosač dizajniran za više od 40 godina, a dizajniran je da ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama aviona. Brod je nazvan po 38. predsedniku Sjedinjenih Država, Džeraldu Fordu.

Brod nosi najnaprednije palubne lovce, kao što su F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, avione ranog upozorenja za sve vremenske uslove E-2D Advanced Hawkeye, mornaričke jurišnike za protivelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamenske helikoptere MH-60R/S i brojne tipove bespilotnih letelica. Za njihovo katapultiranje koristi elektromagnetski katapult kojim je parni katapult poslat u istoriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA